WordPress 4.2 beschikbaar

Het is niet de meest spraakmakende nieuwe versie van WordPress die zojuist gereleased is, maar versie 4.2 is zojuist beschikbaar gekomen. Elke release van WP krijgt een naam mee, dit keer heet de release  Earl Rudolph “Bud” Powell, een Amerikaanse Jazz pianist. De release brengt ons een mix van Frontend verbeteringen en aanpassingen voor developers. Hier een kort overzicht van de vernieuwingen.

Emoticons en Oosterse taal ondersteuning

emoji-support

Het toevoegen van emoticons staat niet op zichzelf. Onder de motorkap vraagt deze stap nogal wat aanpassingen. Met name van de database. En goedbeschouwd zijn de emoticons bijvangst, Want waar het eigenlijk om ging, is dat de aanpassingen WordPress geschikt maken voor het gebruik van de tekens in Oosterse talen zoals Chinees en Koreaans. WordPress ondersteunt nu utf8mb4 en dat maakt WP 4.2 geschikt voor Chinese, Koreaanse en Japanse karakters. Deze nieuwe manier van karakter encoding maakt dat ook mathematische symbolen , hieroglyphen en emoji worden ondersteunt, zelfs in URLS als je wilt 🙂

Press this reloaded

Press This in het nieuw

Voor wie er gebruikt maakt van de ‘Press This’ optie (onder ‘Extra > Beschikbare middelen’) is er goed nieuws. Deze functionaliteit is herzien waardoor het makkelijker moet worden om informatie te delen. Ook is Press This mobielvriendelijker geworden, zodat het op je mobiele apparaten ook voor een betere ervaring zorgt.

Makkelijker van theme switchen

customizer-theme-switcher

Als je wel eens gebruik maakt van de WordPress Customizer (‘Weergave > Aanpassen’) zal je vast wel eens gemerkt hebben dat het niet mogelijk is om hierin van thema te veranderen. Wilde je dus je nieuwe thema uitproberen, zonder dat je hem hoefde te activeren, moest je naar ‘Weergave > Thema’s’ om vervolgens op ‘Live voorbeeld’ te klikken. Vanaf WordPress 4.2 is dit niet langer nodig, want het wisselen van thema’s is nu aan de WordPress Customizer toegevoegd. Heel spectaculair is deze mogelijkheid niet maar meer een logische aanvulling op de functionaliteit van de customizer.

Makkelijker plugins updaten

new-plugin-updates

Bij plugins is het vanaf versie 4.2 mogelijk om op de pagina te blijven als je een plugin installeert. Op dit moment is het zo dat als je op ‘Installeren’ klikt bij een plugin, je vervolgens naar een aparte pagina wordt verwezen waarop je de voortgang kunt zien. Met versie 4.2 zal je deze voortgang op de pagina zelf te zien krijgen en kun je dus meteen door met het installeren van de volgende plugin.

Nog meer embeds

Links plakken vanuit Tumblr.com en Kickstarter en bekijk hoe de magie van de editor zijn werk doet. Met elke release zal het publiceren en bewerken steeds dichter bij elkaar komen.

En nog meer veranderingen onde de motorkap

Meer dan 231 bugs zijn er in deze versie opgelost, waarvan sommigen al sinds versie 2.0 openstonden in de bug tracker, ook is er vanaf versie 4.2 gekozen om de pretty permalinks aan te zetten voor nieuwe websites. Ook is bijvoorbeeld de standaard admin kleurenschema aangepast. Zodat het kijken naar het admin gedeelte iets harmonieuzer is geworden.

Alle veranderingen (in het engels) zijn te vinden op deze link, waar Aaron Jorbin een uitgebreid overzicht geeft.

Comments

Add a comment

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up