WooCommerce: belastingen

Nu we alle WooCommerce Producten en hun bijhorende instellingen hebben besproken, gaan we eens naar de opties voor belastingconfiguratie van WooCommerce kijken.

Belastinginstellingen

Tax settings

Als eigenaar van een online winkel zal je nooit willen knoeien met de regels en kwesties voor belastingen. WooCommerce helpt je daarbij door een grote variatie aan opties aan te bieden om alle regels voor belastingen die van toepassing zijn in jouw land en volgens de behoeften van jouw winkel tegemoet te komen.

Je kan deze opties vinden via: WooCommerce -> Settings -> Tax. Net na het openen van het tabblad voor Belastinginstellingen zie je een groot deel van deze instellingen samen met drie verschillende Belastingklassen. Deze zijn:

Tax options

 • Tax Options
 • Standard Rates
 • Reduced Rate Rates
 • Zero Rate Rates

Belasting Opties

Belastingen Activeren

enable taxes

Als je deze optie aanvinkt, zal WooCommerce de belastingen uitrekenen voor jou. Als je niet wilt dat dit gebeurt, hoef je geen andere opties in dit deel configureren en moet je dit hokje niet aanvinken.

Prijzen Ingevoerd met Belastingen

prices entered with tax

Als je de prijzen inclusief belastingen invoert, dan selecteer je Yes. Als je dat niet doet en je wilt dat WooCommerce de belastingen voor jouw berekent, selecteer dan Nee. Klanten merken vrij vaak op dat als ze iets kopen, ze of de Bruto Prijs – inclusief belastingen – of de Netto Prijs – exclusief belastingen – te zien krijgen.

WooCommerce biedt hiervoor twee verschillende hokjes aan.

 • Yes, I will enter prices inclusive of tax. Deze optie betekent dat alle ingevoerde prijzen een bepaald belastingpercentage bevatten.
 • No, I will enter prices exclusive of tax. Deze optie betekent dat alle ingevoerde prijzen geen belastingpercentage bevatten. In dit geval zal de klant iets meer betalen dan de getoonde prijs omdat je ervoor kiest om de productprijs exclusief belastingen te laten zien. (Wacht! Waar kunnen we dat kiezen? We zullen dit later in dit artikel bespreken)

Belastingberekening

Welke optie je ook kiest, WooCommerce biedt een volledig algoritme aan om de prijs met of zonder belastingen te berekenen. Hier is de methode:

 • Belastingberekening voor bruto prijs (inclusief belastingen) is: tax_amount = price – ( price / ( ( tax_rate_% / 100 ) + 1 ) )
 • Belastingberekening voor netto prijs (exclusief belastingen) is: tax_amount = price * ( tax_rate_% / 100 )

Bereken belastingen gebaseerd op…

calculate tax based on

Als een klant een bestelling vanuit een ander land plaatst, hangt het proces van de belastingen af van het belastingpercentage van het land. In dit geval biedt WooCommerce de ‘Bereken belastingen gebaseerd op’ optie aan voor de berekening van de belasting, waar drie verschillende types adressen beschikbaar zijn.

De volgende adressen zijn beschikbaar: “Customer Shipping Address”, “Customer Billing Address” of “Shop Base Address”. Ik denk dat ze voor zich spreken.

Standaard klantenadres

default customer address

De eigenaar van een online winkel is zich helemaal niet bewust van de locatie van een nieuwe klant van zijn winkel. De berekening van belastingen wordt op dat moment vrij moeilijk. Bij deze optie laat de winkeleigenaar de prijzen zien door een standaardlocatie in te stellen voordat een klant zijn echt adres ingeeft. Je selecteert ‘Shop base address’ (in plaats van ‘No address’). Eens een klant zijn land ingeeft als zijn basis adres, wordt er een automatische belastingaanpassing gedaan.

Belastingklasse voor verzending

shipping tax class

De optie voor Shipping Tax Class zal beslissen tot welke belastingklasse de verzending behoort. Bij de meeste startende bedrijven wordt ‘Shipping tax class based on cart items’ overwogen als standaardinstelling, die hangt af van het belastingpercentage op het product. Daarnaast kunnen ook Standard, Reduced Rate en Zero Rate toegepast worden.

Als ‘Shipping tax class based on cart items’ geselecteerd is en jouw winkelwagentje producten met verschillende belastingpercentages bevat, zullen de verzendkosten belast worden aan een hoger percentage volgens de belasting die op een bepaald product van toepassing is, rekening houdend met andere factoren zoals het land van de klant.

Afronden

rounding

Dit is een hokje dat aangeeft dat belastingen afgerond zullen worden naar het dichtstbijzijnde getal wanneer het subtotaal berekend wordt in plaats van dat bij elke stap te doen.

Bijkomende belastingklasse

additional tax class

WooCommerce laat je toe om verschillende standaard belastingklassen aan producten te geven. Het biedt ook de mogelijkheid om extra belastingklassen toe te voegen met behulp van deze instelling. Additional Tax Classes staat je toe om nieuwe belastingklassen te creëren met hun eigen belastingpercentages.

Het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe rij toevoegen met de naam van de nieuwe belastingklasse in het vakje en dan de veranderingen opslaan.

Laat de prijzen in de winkel zien

display prices in the shop

We hebben het verschil tussen de bruto en de netto prijs al besproken. De winkeleigenaar kan de indeling van de prijzen die weergegeven worden in de online winkel controleren met deze optie. Er zijn twee opties: Excluding Tax en including Tax. Dat is alles wat er over deze instelling te zeggen valt.

Prijs afbeelding suffix

price display suffix

WooCommerce staat je niet alleen toe op de prijs van producten te laten zien, maar ook bepaalde tekst naast je producten te tonen. Je kan wat extra informatie geven met deze optie. Bv. je kan tekst zoals “Inc. BTW (Belasting Toegevoegde Waarde inbegrepen)” of “Exc. BTW (Belasting Toegevoegde Waarde Uitgesloten)”.

Toon prijzen bij check-out

display prices during cart checkout

Deze optie lijkt vrij veel op de vorige instelling, i.c. ‘Toon Prijzen in de Winkel’. Het enige verschil hier is dat de winkeleigenaar de indeling van de prijzen die getoond worden in het karretje en op de check-out pagina’s kan beslissen.

Men geeft ook hier dezelfde opties: Excluding Tax en Including Tax. Ik raad aan om hier voor Including Tax te kiezen zodat je klant weet hoeveel hij/zij moet betalen voor het product.

Toon belastingtotaal

display tax totals

Hier kan je instellen hoe de belastingtotalen getoond zullen worden op de voorgrond

 • As a single total. Belastingen weergeven als een totaal voor een groep items
 • Itemized. Belastingen voor elk item apart weergeven

Nadat je deze instellingen geconfigureerd hebt, klik je op Save Changes.

Dat is alles voor vandaag. Mochten er nog bijkomende vragen zijn, laat het mij dan even weten door een reactie achter te laten. In het volgende artikel behandelen we verder de configuratie van onze belastingopties.

Comments

Add a comment

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment
  keyboard_arrow_up