Wat kan je verwachten in WordPress 4.9

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: WordPress 4.9 gaat niet de grote veranderingen brengen waar in de community al maanden over gesproken wordt, namelijk de Gutenberg editor. Wel gaan er flink wat zaken veranderen in de customizer functies, komen er verdere verbeteringen in het widget systeem en komen er veranderingen in het code editing systeem in het WordPress dashboard.

En natuurlijk zullen er nog talloze kleine veranderingen en verbeteringen zijn.

Wanneer:

Momenteel staat WOrdPress 4.9 nog altijd gepland voor 14 november. Natuurlijk kunnen er op het laatste moment nog onverwachte zaken opduiken, maar we verwachten niet dat dat niet het geval zal zijn. WordPress 4.9 wordt nu al meer dan een maand getest en persoonlijk denk ik niet dat dat zal gebeuren. Het zal dus veilig zijn aan te nemen dat we vandaag in de loop van de dag een nieuwe WordPress versie te zien krijgen.

Twee grote veranderingen:

In de WordPress customizer zijn twee grote veranderingen te bespeuren. In de huidige versies <4.9 is het zo dat als je veranderingen wilt aanbrengen in de WordPress cutomizer, deze enkel kunt opslaan, en deze zijn dan meteen live te aanschouwen op je website. Dat is natuurlijk niet heel gebruikersvriendelijk en je kan niet werken aan bepaalde tweaks die je nog niet direct wilt loslaten op je publiek.

WordPress 4.9 verandert dat:

Ten eerste wanneer je iets veranderd in de WordPress Customizer kun je kiezen uit drie opties:

 • Publiceren zelfde als nu; direct zichtbaar voor de bezoekers.
 • Bewaar als Concept – het zelfde als bij een post, je bewaart de wijzigingen en als je de customizer terug opent kan je je er aan verder werken.
 • Gepland – Je kan je wijzigingen op een later tijdstip in laten gaan !

 

In het screenshot zie je tevens een preview link, de manier om je wijzigingen te tonen aan je medewerkers of een team.

Installeer thema’s rechtstreeks

Thema’s die in de WordPress.org repository staan kunnen nu rechtstreeks geinstalleerd worden. In de customizer krijg je een knop “wijzig”.

Je krijgt dan een nieuwe optie voor WordPress.org Themes, als je de radio select knop kiest kan je makkelijk de WordPress repository doorzoeken en vervolgens rechtstreeks installeren.

Gebruikersvriendelijkere menu interface

Tenslotte, WordPress 4.9 brengt een verandering van de manier waarop je een menu voor je website kan aanmaken, vanuit de customizer. Dit is wellicht niet helemaal nieuw, maar het WP team heeft de mogelijkheden meer gestroomlijnd. Hieronder nog een aantal screenshots van dit proces:

Hier een overzicht hoe het nu is:

En zo gaat het proces er uitzien in WordPress 4.9

 

Een nieuwe Widget Gallery

Veel mensen zullen deze nieuwe feature wel kunnen smaken; weg met jetpack voor de gallery widget, in WordPress 4.9 komt er een nieuwe widget bij. Zagen we in WordPress 4.8 al een nieuwe image widget, nu dus ook een gallery widget!

Bewerken gaat net zo als bij de core gallery functionaliteit:

En op de frontpage ziet dat er zo uit:

 

De derde grote verandering in WordPress 4.9 is de introductie van de CodeMirror editor. Misschien is die je onbekend. De CodeMirror editor is een editor die focust op het bewerken van code, dit gaat van php tot CSS, Js etc. Het biedt onder andere:

 • Syntax highlighting
 • Live error checking
 • Autocomplete

Vanaf WordPress 4.9 is het de standaard editor voor:

 • Custom CSS in de WordPress Customizer
 • het bewerken van het thema of plugin code vanuit de backend van WP
 • De custom HTML widget

Overigens krijg je nu een melding voor je een template gaat editen: Child themes zijn zeer belangrijk, lees er hier alles over.

Heb je daar op geantwoord dan zie je de nieuwe CodeMirror editor.

De CodeMirror editor is trouwens ook beschikbaar voor developers (middels een nieuwe APi) om te gebruiken in custom themes.

Dit was een klein overzicht van de nieuwe dingen die WordPress 4.9 brengt, wij zien er alvast naar uit, naar welke nieuwe optie zie jij het meest naar uit?

Comments

Add a comment

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment
  keyboard_arrow_up