Wat is een Child theme, de voor en tegens en meer..

Veel lezers vragen ons welke thema we gebruiken. Ons antwoord is: ons thema heet Logger en dat gebruiken we samen met een Child Theme. De vervolgvraag is dan wat is een Child Theme?

In dit artikel leggen we uit wat een WordPress Child Theme is, waarom mensen een Child Theme moeten gebruiken en wat zijn de voor en tegens van een Child Theme zijn. Wij hopen dat na het lezen van dit artikel u meer duidelijkheid heeft.

Untitled-1

Wat is een WordPress Child Theme?

Een wordpress Child Theme is een WordPress Theme dat zijn functionaliteit krijgt van een andere thema: de Parent Theme. Child Themes worden door de regel gebruikt wanneer je layout wijzigingen wilt uitvoeren aan een thema, zonder dat je de de mogelijkheden wilt verliezen van het upgraden van een thema. In het verleden was er geen makkelijke manier om een thema te updaten zonder dat je alle styling en veranderingen weer opnieuw moest aanbrengen. Updaten werd dus een regelrechte nachtmerrie als je tot de conclusie kwam dat een script die in je thema werd gebruikt een beveiligingsgat had. Enerzijds liep je het risico alle aanpassingen in het thema te verliezen. Anderzijds liep je een enorm risico dat je website gehacked werd als je niet snel genoeg de update installeerde.

De WordPress core team en de community beslisten dat dit opgelost kon worden door de introductie van Parent and Child Themes. Een Child Theme verkreeg alle functionaliteit, features en de code van het Parent Theme zonder aanpassingen te doen aan het Parent Theme. Dit gaf gebruikers de mogelijkheid om zelf de styling van het Parent Theme aan te passen net als het toevoegen of wijzigingen van functionaliteit zonder dat je de update mogelijkheden verloor.

In theorie kan ieder WordPress Theme als Parent Theme fungeren, echter niet elk WordPress Theme is een goed Parent Theme. Een Parent Theme met beperkte functies en features is niet ideaal. We bespreken later in het artikel de uitzonderingen.

Een goed Parent Theme ook wel bekend als Theme Framework bezit door de regel zijn eigen action hooks en filter, dit geeft designers de mogelijkheid om makkelijk en snel stabiele Child Themes te maken.

Waarom gebruiken mensen Child Themes?

Designers en developers gebruikt Child Themes om hun ontwikkeltijd te verkorten, wanneer je een goed framework of Parent Theme gebruikt kan je de ontwikkeltijd drastisch in korten om je klant zijn of haar site op te leveren. Alles wat je eigenlijk nodig hebt is één lijn Code in je nieuwe style.css header dat in de Template declareert (zie de codex voor een voorbeeld). Een robuust Child Theme kan echter ook net zoveel files bevatten of meer dan het Parent Theme, of zelf files bevatten die het Parent Theme niet heeft.

Wanneer moet je een Child Theme gebruiken?

De beslissing een Child Theme te gebruiken hangt vaak af van wat je precies nodig hebt, De meeste site die we zelf bouwen voor onze klanten of voor ons zelf worden gebouwd via Child Themes.

Voor gebruikers raden we aan dat je Child Themes gebruikt als je fysieke wijzigingen uit wilt voeren aan de originele Theme files, functies toe wilt voegen aan de functions.php of continu de style.css aan het veranderen bent. In deze gevallen raden we het gebruik van Child Themes zeker aan. Kort geleden waren we op een WordPress Meetup en een van de bezoekers vroeg: ‘Wanneer je enkel CSS aanpassingen wilt doen, gebruik je dan Child Theme of een custom css plugin’

Als je enkel een paar style van een enkel elementen op de site wilt veranderen, dan is het waarschijnlijk voldoende om dat via een custom css plug-in te doen. Maar, wil je de site volledig aanpassen qua kleurenschema, zaken in de CSS een andere plek geven, etc. , dan is het zeker overwegen waard om een Child Theme te gebruiken.

Een goede Parent Theme kiezen is essentieel!

We hebben het al eerder gezegd alle WordPress Theme kunnen dienen als Child Theme, maar niet alle WordPress Themes zijn frameworks. We kunnen dit niet duidelijk genoeg onderstrepen. Als je merkt dat je een Child Theme aan het maken bent en veel files aan het vervangen bent van je Parent Theme dan moet je toch serieus nadenken of je wel de juiste Parent Theme gebruikt.

Een voorbeeld: Je vindt Twenty Eleven een schitterend thema en je beslist er een Child Theme voor te maken, in je Child Theme heb je ondertussen style.css en functions.php staan. Daarnaast besluit je dat de manier waarop de Footer er uit ziet moet veranderen, dus je vervangt ook footer.php, hetzelfde gebeurd voor header.php, etc. Als dat het geval is dan zou je gewoon niet Twenty Eleven als Parent Theme moeten gebruiken, maar gebruik dan liever een starter framework dat je in je eigen Theme transformeert.

In het kort je moet een Child Theme gebruiken, wanneer je de functie, features van een Parent Theme wilt gebruiken zonder extra veel te moeten herschrijven.

Voordelen van een Child Theme

Zoals altijd zijn er voor en nadelen aan een Child Theme, laten we eerst naar de voordelen kijken.

  1. Veilig voor updates.
    Een Child Theme krijgt automatisch de eigenschappen van het Parent Theme, de functies, de features en de stijl. Dit zorgt ervoor dat je veilig aanpassingen kunt doen aan de site zonder aan de parent theme wijzigingen te moeten doen. Wanneer er een nieuwe parent theme uitkomt kan je die dus veilig updaten.
  2. Makkelijk uitbreidbaar.
    Een Child Theme gebouwd op een krachtig Parent Theme is flexibel, makkelijk uit te breiden zonder dat je zelf veel code moet schrijven.
  3. Iets om op terug te vallen.
    Wanneer je een volledig Theme moet scripten moet je aan alle scenario’s denken, vergeet iets en het kan grote gevolgen hebben voor het Theme en de website waar het opdraait. Wanneer je echter gebruik maakt van een krachtig framework en je vergeet een bepaalde optie te coden, dan val je altijd terug op de functie die al voorzien is in het parent theme.

Nadelen van een Child Theme

Een van de grootste nadelen van een Child Theme is waarschijnlijk wel dat je wat tijd moet investeren om je Parent Theme te kiezen en nog belangrijker er moet in sommige gevallen best wel wat tijd geïnvesteerd worden om je Parent Theme te leren, want elke krachtig Parent Theme heeft zijn eigen hooks en filters. Als je die eenmaal kent dan heb je een krachtige tool om de mooiste sites te bouwen op basis van dat Theme.

Een ander veel gehoorde klacht over Parent Themes is dat de ontwikkelaars van Parents Themes interesse verliezen in de ontwikkeling ervan, en dus het project op hun beloop laten of zelfs een feature die je gebruikte verwijderen in het Parent Theme of het zo aanpassen dat je Child Theme niet meer werkt. Feitelijk is dit niet zo erg als het klinkt, alle goede WordPress Themes zijn GPL, dus als een Theme developer een bepaald Parent Theme verlaat dan is er niets dat je tegenhoud om het Theme te blijven gebruiken. Veelal zullen ook andere gebruikers er hetzelfde over denken en gezamelijk kan dan de ontwikkeling worden voortgezet.

Mocht een developer van een Parent Theme een bepaalde functie verwijderen in het Parent Theme, dan kan jij het simpel weg in het Child Theme toevoegen je hebt de code al, die staat immers in het vorige Parent Theme, je moet het juist kopiëren naar je Child Theme .

Theme updates zijn altijd cruciaal, deze blog staan diverse post over veiligheidsissues wij raden dus ook altijd aan om de laatste versies te gebruiken van je Theme files, ook voor compatibiliteit met andere scripts is het zeker belangrijk op tijd te updaten.

Conclusie

Het is dus belangrijk om te weten dat elk thema gebruikt kan worden als Parent Theme, maar we raden enkel aan een Child Theme te maken als je diverse wijzigingen moet uitvoeren aan het thema. Denk aan het aantal wijzigingen, als het aantal niet heel groot is dan kan je altijd denken om een custom-style.css in je Theme op te nemen, of een custom css plug-in te gebruiken. Zijn de wijzigingen te groot of te talrijk en je bent diverse files aan het vervangen die ook in je Parent Theme voorkomen, dan moet je meer dan waarschijnlijk een Child Theme maken.

We hopen dat dit artikel je een beetje inzicht heeft gegeven in Child Themes, mocht je denken dat we iets hebben overgeslagen dan kunt u ons dat altijd laten weten in de comments.

Comments

Add a comment

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up