U hebt net WordPress geïnstalleerd? En wat nu?

WordPress is een fantastische tool. Het is gebruiksvriendelijk, vindbaar in zoekmachines en het helpt bij ieder zijn online branding. Veel hostingbedrijven bieden tegenwoordige one-click-installaties aan voor WordPress. Maar wat moet je doen als WordPress is geïnstalleerd?

U hebt net WordPress geïnstalleerd? En wat nu?

Nu u WordPress hebt geïnstalleerd is het tijd voor het serieuze werk en ervoor te zorgen dat alles er piekfijn uitziet. Deze handleiding werd ontworpen om ervoor te zorgen dat mensen die nog niet bekend zijn met WordPress over de eerste struikelblokken heen geraken terwijl ze WordPress installeren bij een nieuwe hosting firma. Als u niet erg bekend bent met de installatie van WordPress, dan zou ik u willen aanbevelen met een eenvoudigere handleiding voor WordPress van start te gaan.

wordpress installeren

Bescherm het WP config file.

Het meest kritieke bestand (vanuit beveiligingsoogpunt) op uw website wordt wp-config.php en het bevindt zich in de root van de map van de website. Het is waarschijnlijk het enige bestand van uw website dat de basisgegevens van uw website bevat. (adres, gebruikersnaam en paswoord) Het is dus van vitaal belang dat dit bestand veilig is, zo niet veiliger dan alle bestanden van uw website. We kunnen het beveiligen door de volgende handelingen uit te voeren.

 • Laat eerst de Protect WP-Config.php plug-in of een vergelijkbare oplossing lopen. Op die manier worden mensen er van weerhouden om te gaan typen om een bestand van webservers te downloaden.
 • Vervolgens kunt u vanaf vele servers het wp-config.php bestand uit de public_html directory halen en het naar een veiligere plaats te verplaatsen

Verberg uw huidige WordPress versie

Als standaard voorziet WordPress een speciale tag in de HTML van uw websitedocument. Deze identificeert WordPress en de versie ervan bij de browser, maar ook bij kwaadwillende hackers. Natuurlijk is het gemakkelijker voor hackers om uw website te hacken als ze op de hoogte zijn van uw versienummer, dus in de plaats daarvan probeert u het versienummer te verbergen.

Verbeter de beveiliging van WordPress

Er bestaat een breed gamma aan plug-ins dat de beveiliging van WordPress zal verbeteren. Persoonlijk gebruik ik Better WordPress Security om de admin account aan te passen, gebruikers paswoorden te testen en het verkeer te monitoren op potentiële inbraakpogingen van hackers. Bijkomend kunt u mijn tips gebruiken om WordPress veiliger te maken en om WordPress te hacken.

Bescherm uw WordPress content

Wanneer u de beveiliging van uw site verbetert, zou u ook in overweging moeten nemen om uw inhoud tegen diefstal te beveiligen.

Mijn frame buster plug-in werd ontworpen om de websites van anderen te verhinderen om mijn content te uploaden en ervan te profiteren. Terwijl dit al minder voorkwam in 2014 dan voordien, was dit nog steeds een veel voorkomende praktijk die uitgevoerd werd door minder gereputeerde websites, die bijvoorbeeld banner ads gingen laden en de inhoud ervan gingen tonen op de website net onder die van hen.

Iets wat ook veel voorkomt en wat een beetje uit de mode geraakt, is het stelen van bandbreedte, of het opladen van afbeeldingen die afkomstig zijn van een ander domein. De voorbije jaren durfden websites het wel eens aan om afbeeldingen van andere domeinen te uploaden om zo kosten voor website hosting uit te sparen. De Hotlink Perception plug-in werd ontwikkeld om het aantal externe sites die afbeeldingen direct van uw website plukken te beperken.

De WordPress ervaring verbeteren

Eens dat u WordPress opgesteld hebt, en de bovenstaande stappen ondernomen hebt om het te beschermen, is de volgende de stap om bezoekers de mogelijkheid te geven om feedback achter te laten.

WordPress commentaar verbeteren

Het commentaar systeem van WordPress bevindt zich bij WordPress middenin, het stelt bezoekers in staat om commentaar na te laten en uw nieuwe posts te ondersteunen. De meeste sjablonen voorzien een fantastisch commentaar systeem dat reeds ingebouwd werd, maar de WordPress plug-in JetPack is nog nuttiger door de gebruikers een handige nieuwe manier aan te bieden om zich bij het nalaten van hun commentaar in verbinding met uw blog te stellen door middel van hun WordPress.com, Twitter, Google+, of Facebook accounts.

Een andere gratis plug-in is deze van Automattic; een volgende die uw persoonlijke blog zeker op weg zal helpen is Askimet, dit is namelijk de beste spamfilter die er is voor een WordPress blog. Askimet gaat te werk door middel van het testen van commentaren op posts met een groot aantal tools, en door op zoek te gaan naar de waarschijnlijke spam (ongewenste commerciële commentaren). Deze plug-in heeft ook een commerciële versie, en ook een gratis versie voor particulieren.

De WordPress feedback verbeteren

Een andere krachtige tool die men kan terugvinden in de Jetpack plug-in, is het contactformulier dat verbonden is met Askimet en er zo voor zorgt dat de feedback direct van het web en bijna helemaal spamvrij is. Het formulier kan ingebouwd worden als widget, in je sjabloon of gewoon in je gebruikelijke post.

Een andere manier om commentaar te verwijderen van WordPress, is het commentaar systeem als geheel te verwijderen van het front van WordPress. Dit is vooral belangrijk als u WordPress aan het draaien bent als een Content Management System (CMS) in plaats van een blogging platform.

Pingbacks en Trackbacks zijn overblijfselen van de roots van WordPress als een blogging platform, en nieuwe gebruikers vinden dit nogal eens verwarrend, zeker wanneer ze bezig zijn met deep linking voor SEO doeleinden. Een pingback verschijnt in WordPress als een commentaar, maar het is een geautomatiseerd bericht dat van een post naar een andere gestuurd wordt, om u te laten weten wanneer een ander blog een link opgenomen heeft naar uw verhaal. Als u heel wat tijd spendeert aan het deep linken van post naar post in uw blog, dan zult u wel willen ophouden met pingen van uw eigen blog posts, en dit kan, met behulp van een eenvoudige plug-in. (foto)

Verbeteren hoe WordPress gezien wordt door het web

Het instellen van uw permalinks

Een permalink is een chique naam voor het adres van uw website, en in het bijzonder het adres van uw posts en pagina’s binnen WordPress. Als standaard zal de url naar uw post als volgt getoond worden: http://uweigendomein.com/?p=34990 waarbij 34990 voor de unieke identificatie van de post zorgt, maar wanneer we dit visueel aantrekkelijker willen maken door het als http://uweigendomein.com/titel-van-uw-blog te laten verschijnen, dan kunnen we dit doen door permalinks te laten verschijnen bij de admin bij de settings > permalink.

Waar de opties zichzelf nog een beetje verklaren, zult u merken dat bij het wijzigen van de permalink structuur de optie aangepaste structuur ook zal wijzigen om uw huidige selectie weer te geven. Als u een identieke permalink structuur wilt creëren dan kunt u hier tips voor volgen op richtlijnen voor het gebruiken van permalinks en focus daarbij op de keyword waarde.

Het bepalen van de titel van uw site en de tagline

Ergens verborgen in het paneel voor de algemene instellingen van WordPress (instellingen > algemeen) vindt u een optie voor het bepalen van uw titel en tagline. Deze twee items zijn werkelijk van vitaal belang voor het succes van uw website omdat ze overal door heen de thema’s verschijnen onder de vorm van titels, tags, en tags met de focus op SEO.

Herbenoem de categorie ‘zonder categorie’

De eerste categorie die u tegenkomt in WordPress is de categorie ‘zonder categorie’ en nieuwe posts zullen automatisch in die categorie geplaatst worden totdat u er specifiek voor kiest om ze in een andere categorie te plaatsen. Een van de eerste stappen die ik onderneem bij het opzetten van een nieuw WordPress blog, is gewoon de naam te veranderen (en de permalink) van deze categorie in iets wat meer gepast is zoals blog, nieuws of een meer specifieke term voor het blog.

Meer stappen voor WordPress

Deze post werd geschreven als een basisartikel om een WordPress site mee op te zetten, en nog belangrijker, wat u moet doen eens je de basis software geïnstalleerd hebt, maar er zijn nog andere belangrijke stappen die u als blogger zou moeten zetten, en die een eigen blogpost verdienen, bijvoorbeeld:

 • Een WordPress SEO plug-in installeren zoals Yoast
 • Een caching script toevoegen om ervoor te zorgen dat uw site veilig is ook bij plots piekverkeer
 • Het toevoegen van een back-up plug-in als uw beveiligings plug-in hiervoor nog niet zorgt
 • Het opzetten van Google Webmaster Tools zal u helpen om uw website problemen te traceren en zal suggesties doen om ze op te lossen
 • Het opzetten van Google Analytics zal u helpen om te bekijken door wie u bezocht wordt en zal u het dataverkeer van de website bezorgen
 • Gebruik Jetpack om automatisch te posten naar Facebook, Twitter, LinkedIn en een heleboel andere social media sites.
 • Uiteraard moet je nadien ook je site onderhouden, updaten en optimaliseren.

Ben ik nu nog iets vergeten? U kunt het laten weten in de commentaarsectie onderaan!

Comments

Add a comment

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment
  keyboard_arrow_up