Schoon uw WordPress database op om de prestaties van uw website te optimaliseren.

Raakt u een beetje op de sukkel door trage websites? Bent u op zoek naar een gemakkelijke oplossing om een paar seconden van de laadtijd van uw website af te knibbelen? Als uw WordPress site zelfs maar ouder is dan een paar maanden, dan is het goed mogelijk dat het opschonen van uw database deze laadtijden gevoelig zou kunnen verkorten, en zo gaat het bounce percentage uiteraard naar beneden.

Waarom moet een WordPress database eigenlijk opgeschoond worden?

De software van WordPress gebruikt zoals u waarschijnlijk weet PHP en MySQL. PHP is een programmeertaal die in WordPress gebruikt wordt om de informatie die opgeslagen is in een MySQL database te benaderen en te laten bekijken.

Voor iedere installatie van WordPress, bestaat wel een MySQL database. Uw MySQL database bevat alle informatie over uw WordPress site, dit gaat van de van de naam van uw website over de datums van uw posts.

Uw MySQL database organiseert al deze informatie in afzonderlijke tabellen. Er is een tabel voor uw opties en instellingen, een tabel voor uw commentaar, een tabel voor de inhoud van uw posts, enz. Elk beetje van gegevens, zoals de titel van uw blog, de biografie van de auteur, en de naam van iedere commentator, worden opgeslagen in de tabellen van uw database.

Nieuwe WordPress website bestaat uit 11 tabellen

Een nieuwe WordPress installatie zal uit zo’n 11 tabellen bestaan. En soms, bij het installeren van nieuwe sjablonen of plug-ins, worden nieuwe tabellen in uw database geïnstalleerd, en worden nieuwe tabellen aangemaakt om de nodige informatie op te slaan.

Als u ooit sjablonen of niet geïnstalleerde plug-ins hebt gewisseld, dan kan het voorvallen dat er nog stukjes informatie in de database blijven rondslingeren, en die nemen alleen maar plaats in beslag. Dit kan gebeuren bij een revisie of bij een update: er blijft altijd veel oude informatie achter, die u toch niet nodig heeft. Ook wordt ieder commentaar bewaard, pingbacks en spam inbegrepen, en die laatste hebt u natuurlijk niet van doen.

Uw WordPress database wordt alsmaar groter

Dat is de reden waarom dat naarmate uw website groeit en ouder wordt, dat er dan veel informatie vergaard wordt in uw database. Al deze gegevens nemen alleen maar waardevolle ruimte in uw database in beslag, en kan uw website flink trager maken omdat het langer duurt eer uw server de data die u nodig heeft vindt en oplaadt.

Door uw WordPress database op te schonen en te optimaliseren, kan u best wat tijd afknibbelen van de laadtijd van uw website. En meer nog, door al die verkeerd gestockeerde informatie te dumpen, krijgt u meer opslagruimte, in geval uw hostingpakket nogal beperkt van aard is. Nu dat u weet dat het belangrijk is om uw WordPress database op te schonen, zullen we u precies uitleggen hoe u dat kunt doen.

Maak een back-up van uw database

Zoals gezegd, bevat uw database al de informatie die uw nodig hebt om uw site in de lucht te houden. Dat betekent dat het gevaarlijk kan zijn om in uw database te rommelen. U hoeft slechts een verkeerd ding te deleten, en dit zou kunnen betekenen dat u uw website helemaal afgebroken hebt. Dat is waarom het zo belangrijk is om er zeker van te zijn dat u beschikt over een werkende back-up en dat u weet hoe u uw website kunt herstellen vooraleer u begint te rommelen met de database.

Heeft u echt een plug-in nodig om uw database op te schonen?

Het is begrijpelijk dat u er een beetje weigerachtig tegenover staat om weeral eens een plug-in op uw website te installeren, zeker nadat ik u vertelde dat plug-in voor nog meer informatie in de database zorgen. Het is zeker mogelijk om je database op te schonen zonder plug-ins, maar dan moet je wel zeker weten wat je aan het doen bent.

Als u inlogt op het c-panel uw hosting account, dan komt u waarschijnlijk de tool PHPMyAdmin tegen. Als u gebruik maakt van PHPMyAdmin dan kunt u direct als uw MySQL databases bekijken en beheren.

Hoe een MySQL database voor WordPress eruit ziet in PHPMyAdmin

Onder de kolom met de naam ‘tabel’ vindt u de naam van iedere tabel in uw database. De ‘afmeting’ kolom duidt aan hoeveel ruimte gebruikt wordt door de tabel. Misschien merkt u wel op dat uw “wp_commentmeta” tabel de grootste is. Dit is vrij normaal omdat WordPress de geschiedenis van al uw commentaren, hierbij inbegrepen spam en andere gegevens die u niet nodig hebt.

Zoals u kunt zien ziet PHPMyAdmin er een beetje intimiderend uit als u niet gewoon bent van databases te beheren. Soms is het moeilijk te zeggen waar elke tabel voor dient, en het is gemakkelijk om een onomkeerbare fout te maken. Zo zal de ‘Drop’ link bijvoorbeeld onomkeerbaar die tabel deleten en alle gegevens die erin bewaard werden.

Als u uw database wilde opschonen door enkel PHPMyAdmin te gebruiken, dan zou je tabel per tabel tewerk moeten gaan, terwijl u de specifieke data identificeert die u wilt deleten, en de MySQL commando’s inbrengt om deze data te deleten. Behalve wanneer u vertrouwd bent met MySQL, zou ik niet aanraden om dit te doen. Het is gewoon te gemakkelijk om het verkeerde te deleten.

(Hoewel het gemakkelijk is om uw tabellen te optimaliseren in PHPMyAdmin. Klik gewoon op de tab ‘Structure’, en klik de vakjes aan naast de tabellen die u wilt optimaliseren. Onder de lijst van de tabellen, zult u een dropdown lijst opmerken. Kies voor de optie ‘tabellen optimaliseren’, en uw database zal geoptimaliseerd worden)

Dit is de reden waarom ik graag een plug-in gebruik om mijn database op te schonen. Plug-ins zijn in staat om uw database te scannen en te evalueren en kunnen u vertellen welke soort gegevens u nodig heeft, en welke gedeletet kunnen worden. Vele zullen u waarschuwen m.b.t. accessoires en tools die potentieel uw site kunnen vernielen. Zij zijn dus gebruiksvriendelijker.

En als u bezorgd bent over de ruimte die een plug-in in beslag neemt, dan is het niet nodig om dit blijvend te installeren. Het is voldoende als u hem zijn ding laat doen, en dan kunt u hem deleten na de volgende schoonmaak.

Top 3 van de plug-ins om je WordPress database op te schonen

1. WP Optimize

In een klik kunt u WP Optimize gebruiken om uw database op te schonen en te optimaliseren. Het stelt u in staat om herzieningen van bijdragen, spam commentaar en andere overbodige informatie op te schonen. U kunt het ook instellen om een keer per week automatisch uw database op te schonen.

Na de installatie klikt u op de nieuwe menu optie WP Optimize. Er zijn geen submenu’s, alles wat u kunt doen, vindt u daar.

Zoals u hierboven kunt zien, is dit alles behoorlijk gebruiksvriendelijk, zelfs wanneer databasebeheer een nieuw gegeven voor u is, vermits alle opties die potentieel gevaarlijk kunnen zijn in fel rood gemarkeerd werden met een waarschuwing erbij.

Als u bovenaan op de link ‘tabellen’ klikt, dan ziet u een lijst van de tabellen uit uw database, samen met een analyse van hoeveel plaats ze innemen. Er is ook een totale ruimte voor de database voorhanden, en hoeveel plaats u zou kunnen besparen door te optimaliseren.

Onder de instellingen kunt u automatisch, elke week, tweewekelijks of maandelijks een automatische schoonmaak van uw database inplannen.

Bij deze plug-in werd geen mogelijkheid tot back-up voorzien, dus u moet wel zeker zijn dat u een back-up van uw database hebt gemaakt met een ander programma, vooraleer u deze plug-in installeert.

2. WP Clean Up Organizer

WP Clean Up Organizer ruimt oude informatie uit uw database op, en beschikt ook over opties om te optimaliseren en te repareren. Deze plug-in schoont revisies, kladjes, pingbacks, informatie waarvan de oorsprong niet meer duidelijk zoals meta posts is en commentaren op.

Er is bestaat ook een Pro Versie met meer mogelijkheden en gebruikersondersteuning. Met de Pro Versie kunt u ook schoonmaakacties inplannen die u automatisch laat lopen, wanneer u maar wenst, van dagelijks tot jaarlijks.

Om WP Clean Up Organizer te gebruiken, installeert u de plug-in en navigeert u naar het nieuwe WP Clean Up Organizer menu. Aan de rechterkant van het dashboard kunt u enkele items bekijken die u kunt opschonen in uw database.

Het WP Clean Up Optimizer Dashboard

U kunt vervolgens klikken op de DB Optimizer tab in het dashboard om de individuele tabellen te optimaliseren. Tabellen die integraal deel uitmaken van de WordPress functie worden gemarkeerd in het rood om te voorkomen dat u onopzettelijk uw site vernield.

Jammer genoeg kan een aantal van de mogelijkheden niet gebruikt worden in de gratis versie, maar als de automatische planner en andere functies het u waard zijn, dan kunt u de premium versie aankopen aan een eenmalige kostprijs van 8 pond of ongeveer 12,50 dollar.

3. WP DB Manager

Met ongeveer 1 miljoen downloads en een waardering van 4.7 op 5 sterren, is WP DB Manager één van de populairste plug-ins om databases op te schonen.

WP DB Manager beschikt over functies waarmee u uw WordPress database volledig kunt beheren. Behalve opruimen kunt u er ook mee een back-up uitvoeren van uw database, ze opnieuw instellen, repareren en optimaliseren, en u kunt het back-up file aan uzelf versturen per e-mail.

Nadat u deze plug-in hebt geïnstalleerd, ziet u de nieuwe menu optie met de naam ‘database’. U kunt een back-up uitvoeren van uw website door te klikken op database > DB opschonen.

Nadat u een back-up hebt gemaakt van uw database, gaat u verder naar Database > en optimaliseren en die databases kiezen die u wilt optimaliseren.

Er bestaat ook een menu optie met de naam “leegmaken/ laten vallen van tabellen. Wees zeer voorzichtig bij het gebruik van dit menu, en gebruik het niet behalve wanneer u 100% zeker bent van wat u aan het doen bent. In MSQL betekent een tabel laten vallen, dat u deze voor altijd kwijt bent. Er is een waarschuwing in kleine lettertjes onderaan de pagina, maar deze valt bijna niet op.

Onder Database > database opties kunt u automatisch de back-up, optimalisatie en de reparatie van uw databases inplannen.

Maak een back up en begin dan met opschonen! Vergeet niet om een back up te maken van uw database vooraleer u een van de bovenstaande plug-ins uitprobeert, en laat ons weten of het werkt. Heeft u geen zin of tijd voor het opschonen van uw WordPress database? Neem dan contact op met Kyzoe Media. Zij kunnen u helpen!

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up