HTTP/2 en WordPress wat betekend dat nu precies?

Onze hosting provider kyzoe.hosting meldde ons vandaag dat ze HTTP/2 geïmplementeerd hebben, tijd om eens te bekijken wat HTTP/2 is en wat het betekend voor WordPress.

HTTP/1.1 VS HTTP/2

HTTP/2 is bedoeld om te worden begrepen door machines, niet door mensen.
HTTP1.x is een op tekst gebaseerd protocol, en dus leesbaar door mensen.

Om een beetje beeldspraak te gebruiken, bij HTTP1.x moet de postbode elk onderdeel opnieuw gaan ophalen bij het postkantoor bij HTTP/2 neemt de postbode ineens alle onderdelen voor je mee.

Doordat HTTP/2 een binair protocol is, is de communicatie tussen server en browser veel efficiënter dan de voorgaande versie(s). Daarnaast rekent het meteen af een paar inefficiënties, spaties, regeleinden, lege regels en hoofdletters om er een paar te noemen.

Enkele voordelen van HTTP/2

  1. Het is sneller om een verbinden tussen de bezoeker en de server op te zetten;
  2. De eigenlijke verbinding tussen de browser en de webserver is efficiënter en dus sneller.
  3. Bestanden kunnen nu tegelijkertijd naar de bezoeker gestuurd worden, in plaats van na elkaar.
  4. Bestanden kunnen gepushed (server push) worden naar de webbrowser door de server, wanneer de server denkt dat je die later nodig hebt.

Wat betekend HTTP/2 voor WordPress.

Simpel gezegd Http/2 is onafhankelijk van WordPress of eender welk ander CMS dat je gebruikt. Aangezien HTTP/2 geïmplementeerd wordt op de de server is dit iets wat lager in de WordPress stack staat. Maar niet een onbelangrijk onderdeel er zijn dan ook een aantal specifieke dingen die je wel en niet moet doen in WordPress.

Een van de verbeteringen ten opzichte van HTTP1.X is de implementatie van een mechanisme genaamd ‘server Push’, deze optie heeft echter configuratie nodig vanuit het CMS.

Voor WordPress is er de HTTP/2 Server Push WordPress plugin die admins toelaat welke resources gepushed kunnen worden naar de bezoekers. De plugin voegt de noodzakelijke support toe aan je website om JS en CSS files te pushen naar de bezoeker.

Dit betekend dat JS en CSS files die door WordPress in de wachtrij worden gezet naar de bezoeker worden gepushed en dus de nieuwe functionaliteit van HTTP/2 gebruiken.

En de andere technieken om je WordPress sneller te maken?

Dit is een beetje een discussiepunt onder developers, waar ze het niet allemaal eenduidig met elkaar eens zijn.

Er zijn verschillende types optimalisaties om je WordPress website sneller te maken, een aantal van hen zullen nog altijd goed werken, maar anderen zullen niet werken of zelfs voor kunnen zorgen dat je site zelfs trager is.

Toegestane optimalisaties, alles wat de rendertijd verkleint.

Elke optimalisatie die er voor zorgt dat de rendertijd van een pagina kleiner wordt kun je blijven gebruiken. We denken dan aan:

  • Minder plugins om redertijd te verkleinen,
  • Caching plugins op verschillende niveaus en
  • Hou je website snel en slank, geen onnodige code of veel scripts laden als dat niet nodig is.

Dit zijn allemaal optimalisaties die je kunt blijven gebruiken. Andere optimalisaties die je kan blijven gebruiken zijn de cache expiry headers. We denken aan files die steeds opnieuw gebruikt worden zonder dat ze veranderen. Dit is typisch voor JS en CSS files die uiteindelijk niet vaak veranderen.

Niet toegestane optimalisaties: alles wat het aantal requests kleiner maakt.

De standaard manier om websites sneller te maken is het combineren van files in één bestand, ook minification van deze files wordt veel gebruikt om snelheidswinst te halen.

Het combineren van deze files on the fly, creëert een grotere overhead, doordat HTTP/2 alle bestanden ineens naar de browser stuurt is er geen nut voor deze manier van werken, de overhead die de actie genereert kan zelfs zorgen dat de site trager gaat zijn.

Minification, een proces waarin de bestandsgrootte wordt verkleint door onder andere spaties te verwijderen uit de file zorgt ook weer voor veel overhead. In HTTP/2 is een mechanisme ingebouwd die hier zelf voor zorgt. Minification is dus overbodig en zorgt niet voor bijkomende snelheidswinst.

Natuurlijk gaan wij de nieuwe mogelijkheden analyseren, en uitproberen. De huidige laadsnelheid van de site ligt rond de 2.7 seconden we zijn daar al heel tevreden mee, maar we gaan natuurlijk kijken of we dat nog kunnen verlagen.

Comments

Add a comment

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up