Hoe kunt u de prestaties van een WordPress site verbeteren?

Hoe kunt u de prestaties van een WordPress website verbeteren? In dit artikel geven we u aantal concrete tips. Met deze tips verbetert u uw website’s SEO, de gebruikerservaring, enzovoort.

Verbeter de prestaties van uw WordPress site

Snelheid van de site

De snelheid van uw site is een van de belangrijkste aspecten om mee rekening te houden in verband met de prestatie ervan. Behalve een dosis gezond verstand, zijn er ook andere redenen om je site zo snel mogelijk te maken. Als het langer dan 3 seconden duurt om je site te laden dan zul je een heleboel potentiële bezoekers verliezen, omdat ze het gewoon zat zijn om je site te zitten wachten en daarom gaan ze het al gauw verderop zoeken.

De meeste mensen zijn ongeduldig en willen de dingen hier en nu en zo vlug mogelijk te weten komen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de laadtijd van je site zo traag is. Het kan zijn dat je teveel WordPress plug-ins gebruikt, niet-geoptimaliseerde afbeeldingen, zware video’s, ongeoptimaliseerde javascript bestanden, en andere gelijkaardige dingen. Nu dat je op de hoogte bent van waar je op zou moeten letten, moet je even wat aandacht besteden aan de hierboven genoemde problemen.

Teveel plug-ins

Eens dat je iets wijzer wordt m.b.t. WordPress plug-ins, en al de wonderbaarlijke dingen die ze voor jou kunnen betekenen, is het niet moeilijk om helemaal gek te worden van plug-ins, en ze letterlijk allemaal te beginnen installeren. Om te beginnen moet je alleen de plug-ins installeren die je echt van doen hebt. Je zou de prestaties van je site moeten controleren na iedere installatie van een plugin, omdat wanneer deze niet geoptimaliseerd is, dat ze dan heel de site traag kunnen maken. U kunt de prestaties en snelheid van uw site in het bijzonder controleren met Pingdom.com of een ander gratis alternatief zoals Google PageSpeed Insights.

Ook dient u het bij te houden of de plugin uw site in het algemeen vooruit helpt (meer verkopen, meer bezoekers, etc). Wanneer u een plugin alleen maar installeert omwille van het installeren zelf, dan moet u eens twee keer nadenken. Behalve uw site in het algemeen trager te maken, brengt u de algemene veiligheid van uw site in gevaar door allerlei plug-ins te installeren, omdat wanneer ten minste een ervan niet goed gecodeerd is (onveilig), dan is het geheel van uw site in gevaar.

Geoptimaliseerde afbeeldingen

Als u uw afbeelding alleen maar naar WordPress uploadt, en u de ingebouwde editor gebruikt om het te herschalen of om andere wijzigingen aan te bieden, dan doet u uw site een groot onrecht aan. Namelijk, de originele afbeelding die u uploadde naar het WordPress dashboard, zal hierdoor veranderd en gebruikt worden.

WordPress maakt een kopie met de door u toegepaste wijzigingen. De originele afbeelding is alleen maar aanwezig, ze maakt uw site trager, en gebruikt zonder aanwijsbare reden teveel aan hosting ruimte. U doet er best aan om gewoon Adobe Photoshop te gebruiken om de afmeting van uw afbeeldingen aan te passen wanneer u ze nodig hebt voor de komende posts.

Bestandsformaten voor afbeeldingen

Bijkomend zou u de juiste formaten voor afbeeldingsbestanden moeten gebruiken. Hier leggen we in het kort uit waarom:

  • .JPEG (.JPG) – u doet er goed aan om deze bestandsextensie te gebruiken als u een afbeelding met heel veel details en zonder transparante stukken.
  • .PNG – Deze afbeeldingextensie is de manier indien uw afbeelding semitransparante stukken bevat en heel veel details. Hou er rekening mee dat bij dit bestandsformaat niets verloren gaat en dat het daardoor een zwaar bestand wordt. Dus u dient hier spaarzaam mee om te springen.
  • .GIF – U kiest ervoor om dit formaat te gebruiken wanneer uw afbeelding enkel een paar kleuren heeft en geen halftransparante velden. Noot: dit afbeeldingsformaat wordt meestal voor logo’s gebruikt.

Nu dat u op de hoogte bent van waaraan u dient te denken wanneer u met afbeeldingen, is het hoog tijd dat u ook eens aandacht gaat besteden aan video, want dit is iets wat u zeker wel op uw site wilt gebruiken.

Geoptimaliseerd videogebruik

Vandaag de dag maakt iedere degelijke site gebruik van video omdat de meeste mensen die dingen beter zullen begrijpen als video’s gebruikt worden om de dingen uit te leggen op een visuele manier. En, mensen blijven gewoon langer op een site wanneer er gebruik gemaakt wordt van een uitlegvideo. Behalve dat dat goed is voor SEO doeleinden omdat webpagina’s met video’s erop meestal van betere kwaliteit zijn, en Google springt hier dan ook beter mee om.

Vermits video gebruiken uw site langzamer kan maken, is het aangewezen om een thumbnail van een afbeelding te gebruiken, de gebruikers kunnen dan daar op klikken om uw video te gebruiken. Behalve dat dit de laadtijd van uw site ten goede komt, komt dit ook de SEO ten goede, en ook de stijl en het design omdat video’s er nu eenmaal professioneler uitzien. Ten behoeve van deze functie zou u kunnen overwegen om Thumbnails te gebruiken.

Geoptimaliseerde scripting

U dient er ook aan te denken dat uw webpagina kan bijdragen tot de snelheid van uw site. Bijvoorbeeld, als u er zeker van wilt zijn dat u altijd de breedte en de hoogte specificeert van iedere afbeelding die gebruikt wordt op uw site. Indien u zo niet tewerk gaat, dan vertraagt uw site iedere keer wanneer er moet uitgemaakt worden hoeveel ruimte het afbeeldingbestand precies nodig heeft. Het gebruik van specifieke waarden verhoogt de snelheid van uw site omdat uw browser over de informatie beschikt die bepaalt hoeveel ruimte de afbeeldingen precies nodig hebben, en dan is het niet meer nodig om er naar te raden.

Mogelijk maakt u gebruik van een aantal javascript gimmicks op uw site. Daar is niks mis mee als uw publiek daar voeling mee heeft, maar het kan voor problemen zorgen wanneer uw site verwijst naar meerdere js.bestanden. Hier leggen we uit wat je er tegen kunt doen.

U zou kunnen overwegen om alle nodige scripting te verplaatsen naar een extern bestand en dan enkel alleen de inhoud die u ervan nodig heeft in een keer te uploaden naar uw header.php file. In het geval dat er echt geen reden voor is om het zo te doen, zou u kunnen contact opnemen met uw webmaster en hem vragen om de javascript files te optimaliseren. U zult er van versteld staan hoe snel uw site wel niet wordt na het optimaliseren van uw js.files.

U kunt de JS & CSS Script Optimizer plug-in installeren om automatisch de JavaScript en de CSS bestanden in te pakken en te groeperen.

Content Delivery Netwerk

Wanneer u bereid bent om een tandje bij te steken, dan zou u gebruik kunnen maken van een service die toelaat om uw site te kopiëren naar verschillende servers over de hele wereld en een kopie te gebruiken die het dichts bij de gebruiker staat. Dat is de benadering die het content delivery netwerk (CDN) gebruikt.

De afstand tussen uw server en de eindgebruiker is nog steeds van belang, zeker wanneer uw site geparkeerd staat op een server in Californië en dat uw gebruikers er toegang tot verkrijgen vanuit Nieuw-Zeeland. In dit bepaalde geval, zou de gebruiker toegang krijgen tot de kopie die zich het dichtst bij hem bevindt. Laten we aannemen dat deze kopie zich in Australië bevindt.

Er bestaat een heel gamma aan plug-ins voor CDN integratie. Bijvoorbeeld, het WP Performance Pack dat (dynamisch geïntegreerd) afbeeldingen aanbiedt via CDN. Behalve dit, wordt er teruggevallen op lokale servers wanneer CDN het laat afweten. De plugin wordt ondersteund door CoralCDN, MaxCDN en meer gepersonaliseerde oplossingen.

Uiteindelijk!

Waar het uiteindelijk op neerkomt: vermits een goed presterende site een must is omwille tal van redenen, doet u er goed aan om de prestaties van uw WordPress site te verhogen, en dit op gelijk welk moment en op welke manier dan ook. U zult er zelf achterkomen dat het volstaat om maar een paar dingen te doen en uw site zal na zeer korte tijd pittiger worden dan ook. Zowel uw site als uw publiek zal wel bij varen bij dit soort verbeteringen.

Wat doet u om de prestaties van uw WordPress website te verbeteren? Laat uw reactie na in de comments!

Comments

Add a comment

  • Geert Pieters
    February 3, 2015 at 8:50 pm

    Goede opmerkingen voor WordPress gebruikers. Deze lijst heeft mijn site aanzienlijk versneld en verbeterd in gebruik!

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up