Het belang van SSL en waarom je het nodig hebt

Secure Socket Layer (SSL) is een term die veel gebruikt wordt in discussies over webontwikkeling en is van groot belang voor iedere bezitter van een website. (zeker voor wie een webwinkel openhoudt).

Wat is SSL en waarom hebben we het nodig?

En zoals zoveel technische termen waarmee we momenteel rond de oren geslagen worden, is SSL iets waarvan we allemaal weten dat we het nodig hebben, alleen weten we niet goed waarom we het nodig hebben.

SSL en het modernere Transport Layer Security (TLS), zijn protocollen die gebruikt worden in een poging om de veiligheid en de privacy te behouden, terwijl data over het internet verzonden worden. Door het gebruik van cryptografie worden de gegevens geëncrypteerd, getransfereerd en dan ontcijferd op de bestemming zelf. Websurfen, het verzenden van e-mail, instant berichten uitwisselen en VoIP, maken allemaal gebruik van SSL.

SSL voor websitebezitters

Voor de bezitter van een website is veiligheid vaak niet het eerste waar aan gedacht wordt totdat de website gehackt wordt. Bij welke website dan ook, of het nu gaat over een eenvoudig blog, of een webshop met veel klantenverkeer, zou veiligheid een van de hoogste prioriteiten moeten zijn. Het toevoegen van SSL certificaat aan je website, helpt ervoor te zorgen dat data veilig worden overgedragen vanaf de browsersessie van je bezoeker naar de bestemming. Of dit nu gaat over een reactie op je blogpost of over een aankoop in een winkel, het is van het grootste belang dat de veiligheid van je bezoekers en klanten gegarandeerd wordt.

Wanneer je een website bezoekt en totaal niet van plan bent om tot interactie over te gaan (via een reactie of via een aankoop), dan communiceert je webbrowser nog altijd met de website, onafhankelijk van wat je intenties zijn. Na enige tijd, geeft het verschijnen van indicaties van een SSL certificaat (een icoontje met een groen slot in de adresbalk van Google Chrome bijvoorbeeld) een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Hoewel veiligheid zeker ook ten goede komt aan de eigenaar, is een veilig gevoel hebben uiterst belangrijk voor de bezoeker.

Een SSL certificaat kopen

Een SSL certificaat is een digitaal ondertekend toevoegsel bij je domeinnaam die op regelmatige tijdstippen vernieuwd wordt, gewoonlijk is dit jaarlijks. Hoewel er bedrijven bestaan die gespecialiseerd zijn in de verkoop van SSL certificaten, is het het gemakkelijkst om ze aan te kopen bij de registratie van je domeinnaam of via een web hostingbedrijf (Wanneer dit bedrijf ook verantwoordelijk is voor je domeinnaam). Ik gebruik WPhostr.eu en raad het ook aan voor mijn domeinregistraties, en ik vind hun diensten ongelooflijk gemakkelijk om mee te werken en te beheren.

Een samenvatting als leidraad

Als je een website in de lucht hebt, waarvan de bezoekers en klanten met jou als eigenaar communiceren, en dit gebeurt via de overdracht van gevoelige data, (inloggen op je website, betalingen doen met de informatie van hun creditcard, dan is een SSL certificaat iets wat je gewoon moet hebben. Het is niet nodig om de onderliggende technische details te begrijpen om eraan te beginnen. Het belangrijkste is het doel van SSL en dat het certificaat vernieuwd wordt. Dit voor het gebruikersgemak en de bescherming van je klant terwijl hij gebruik maakt van je website.

Wphostr biedt hun klanten de mogelijkheid tot het afnemen van een SSL certicificaat. Heb jij al een SSL certificaat op jouw website en –shop?

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up