Grote jquery updates met de release van WP 5.5

Met alle vooruitgang die is geboekt in JavaScript en ook in  nieuwere frameworks, is het soms gemakkelijk om te vergeten dat WordPress nog steeds afhankelijk is van de verouderde jQuery-bibliotheek. Hetzelfde geldt voor duizenden plug-ins en thema’s in de officiële WordPress repository. Voor sommigen voelt dit misschien als een reis terug naar het midden van de jaren 2000, een tijd waarin JavaScript heel erg aanvoelde als het Wilde Westen. jQuery loste veel problemen op voor een programmeertaal die niet had bijgehouden wat ontwikkelaars moesten bereiken.

WordPress is achterop geraakt bij het up-to-date houden van jQuery. Voor een platform dat routinematig suggereert dat gebruikers de nieuwste en beste versie moeten gebruiken, is het vreemd dat WordPress zelf niet hetzelfde heeft gedaan met code van derden waarop het vertrouwt. WordPress bundelt momenteel jQuery-versie 1.12.4, een versie van de bibliotheek die in 2016 is uitgebracht. Het is ook een versie die Internet Explorer 6, 7 en 8 ondersteunt.

“Vooral omdat de afgelopen jaren de focus is verschoven naar andere / modernere JavaScript-bibliotheken”, zei WordPress-hoofdontwikkelaar Andrew Ozz over waarom het platform achterop is geraakt. “Het aantal JavaScript-ontwikkelaars dat bijdraagt ​​aan de kern is beperkt en er is een zeer grote vraag naar.” Op de lange termijn zei hij dat een toekomstige optie zou kunnen zijn om de WordPress-beheerder volledig naar native (vanille) JavaScript te verplaatsen, wat in het algemeen gedeeld wordt door de Community. “Dit zou geweldig zijn,” zei hij, “en tegelijkertijd een zeer grote inspanning.”

Veel te veel thema’s en plug-ins vertrouwen op deze verouderde versie van jQuery om sneller te bewegen. Hoewel plug-ins ervoor konden kiezen om de gebundelde versie van jQuery van de kern van WordPress te overschrijven met de nieuwste versie, hadden thema’s deze optie niet. De officiële richtlijnen voor themamappen vereisen dat thema’s de kern-gebundelde scripts gebruiken, inclusief jQuery. Daar is een goede reden voor: het zorgt voor het grootste deel voor compatibiliteit met core- en plug-ins van derden.

Nu is het echter tijd om verder te gaan.

WordPress heeft een plan in drie fasen om jQuery up-to-date te brengen. Het kernteam vraagt ​​dat thema- en plug-in-ontwikkelaars hun extensies gaan testen met de Test jQuery Updates-plug-in. Dit zal hen helpen de code tijdens deze overgangsperiode up-to-date te houden.

De eerste stap in dit proces is het verwijderen van het jQuery Migrate 1.4.1-script uit WordPress 5.5, dat eerder vandaag werd uitgebracht. Deze versie van jQuery Migrate maakt oudere code compatibel en helpt ontwikkelaars te migreren naar jQuery 1.9+.

Deze zet zal ongetwijfeld ervoor zorgen dat enkele plug-ins en thema’s niet meer werken, vooral oudere thema’s en plugins die al enige tijd geen updates meer krijgen zullen dit risico lopen. Het kernteam heeft de plug-in Enable jQuery Migrate Helper beschikbaar gemaakt voor eindgebruikers. “Het is bedoeld om in productie te worden genomen op sites die jQuery-gerelateerde problemen ondervinden na het updaten naar 5.5”, aldus Ozz. “Het werkt door jQuery Migrate opnieuw in te schakelen en door de waarschuwingen over het gebruik van verouderde / verouderde jQuery-functies aan sitebeheerders te tonen.”

Het doel op lange termijn is om ontwikkelaars hun extensies te laten updaten. In de tussentijd zou deze plug-in enkele van de problemen moeten verlichten.

Ozz zei dat het belangrijkste dat ontwikkelaars nu moeten doen, is ervoor te zorgen dat ze hun extensies testen op WordPress 5.5. “Idealiter, meer aandacht schenken aan oude jQuery-gebaseerde scripts en bevestigen dat ze nog steeds werken zoals verwacht”, vervolgde hij. “In bijna alle gevallen zijn de oplossingen triviaal.”

Naast WordPress 5.5 zullen dingen vorm beginnen te krijgen. Het voorlopige plan is om bij te werken naar de nieuwste versie van jQuery en de nieuwste versie van jQuery Migrate toe te voegen als onderdeel van de WordPress 5.6-release.

“Nogmaals, Migrate zal worden gebruikt om te helpen bij het bijwerken van op jQuery gebaseerde scripts, en ook als een‘ fix ’voor achterwaartse compatibiliteit terwijl plug-ins en thema’s worden bijgewerkt,” zei Ozz. “De versie van Migrate in WordPress 5.6 zal anders zijn, aangezien deze overeenkomt met de laatste jQuery-versie. Het zal hetzelfde doel dienen als toen het voor de eerste keer werd toegevoegd, maar nu helpt het de core, plug-ins en thema’s te updaten van jQuery 1.12.4 naar 3.5.1 (of hoger). ”

Het derde deel van het proces zal zijn om jQuery Migrate opnieuw van WordPress te verwijderen. Deze wijziging is voorlopig gepland voor WordPress 5.7, dat pas in 2021 zal worden vrijgegeven. Het uiteindelijke doel is om de afhankelijkheid van Migrate te verwijderen en de nieuwste versie van jQuery te verzenden tot op een dag – misschien ver in de toekomst – er misschien niet langer behoefte aan is om het helemaal met WordPress te bundelen.

“Volgens de best practices en de aanbevelingen van het jQuery-team, moet Migrate worden gebruikt als hulpmiddel, niet als een permanente oplossing voor achterwaartse compatibiliteit”, aldus Ozz. “Idealiter kan WordPress dit doen.”

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Schrijf je in en mis niets meer.

    Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.