Checklist voor uw WordPress blog onderhoud

WordPress blog onderhoud. Een WordPress blog is niet alleen maar nieuwe content toevoegen en promoten. Een WordPress blog moet ook worden onderhouden. Zo zijn er dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse taken met betrekking tot het onderhoud. Leer hier hoe u uw WordPress blog onderhoudt.

Heeft u geen zin/tijd om uw WordPress blog te onderhouden? Laat WPdokter.com u dan helpen!

WordPress is een veelgebruikt CMS

Als u reeds WordPress gebruikt, in plaats van andere softwarepakketten en CMS-systemen, dan heeft u reeds een groot voordeel. WordPress is een veelgebruikt systeem (23% van de websites is een WordPress website) dat continu wordt bijgewerkt en geüpdatet. De mogelijkheden met WordPress zijn enorm. Zo kunt de website van uw dromen maken en onderhouden. Toch zult u af en toe op een onverwachts probleem botsen.

Onderhoud uw WordPress Blog regelmatig!

Om deze onverwachtse problemen sterk te verminderen raden wij een regelmatige onderhoudsbeurt aan. Net alsof u uw auto binnenbrengt voor een APK keuring. Om u bij dit onderhoud bij te staan hebben we een lijst gemaakt van onderhoudstaken. De lijst is onderverdeeld in wekelijkse en maandelijkse taken. Doe er uw voordeel mee!

WordPress Blog onderhoud checklist: wekelijkse taken

Eerst een overzicht met taken die u wekelijks, of eventueel dagelijks, moet uitvoeren.

  1. Controleer en beantwoord nieuwe reacties

De reden dat u een artikel/blog heeft gepost is omdat u de dialoog wilt aangaan betreffende uw ideeën. Als er vervolgens een reactie is binnengekomen, dan dient u deze te ‘belonen’ door de discussie gaande te houden. Ook kunt u de mensen bedanken die uw artikel/blog hebben gedeeld op bijvoorbeeld sociale media.

  1. Verwijder alle spamreacties

Hoe groter en populairder uw website wordt, hoe meer spamreacties u zult ontvangen. Om het overzicht te bewaren en geen onzinnige reacties op uw artikel/blog te hebben moet u telkens de spamreacties verwijderen.

WordPress Blog onderhoud checklist: maandelijkse taken

Behalve de dagelijkse/wekelijkse taken zijn er ook taken die u maandelijks moet uitvoeren om het onderhoud van uw WordPress blog te garanderen.

  1. Update alle thema’s en plugins

Een van de grootste redenen waarom een WordPress website kan worden gehackt is omdat de thema’s en plugins niet meer up-to-date zijn. Alle plugins en thema’s die worden gebruikt moeten telkens worden geüpdatet naar de laatste versie.

  1. Update WordPress zelf

Om dezelfde reden als hierboven moet WordPress zelf ook regelmatig worden geüpdatet. Op dit moment is WordPress toe aan zijn vierde versie (4.0). Draait u nog steeds 3.8 of 3.9 dan moet u dringend uw website updaten. Anders bent u een ideaal doelwit voor hackers.

  1. Verwijder alle thema’s en plugins die niet worden gebruikt

Het is verkeerd te denken dat wanneer een plugin niet wordt gebruikt deze niet moet worden geüpdatet. Alle plugins en thema’s die niet worden gebruikt moeten worden verwijderd. Anders vormen zij een gevaar voor de website. Daarnaast gebruiken zij ook een stuk(je) van uw geheugen. Bekijk daarom maandelijks de lijst met plugins en ga welke u wel en welke u niet meer gebruikt.

  1. Controleer of alle links werken

In functie van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en de waarde van uw website moet u maandelijks de linken (URL’s) controleren op uw website. Dit geldt voor alle pagina’s, artikelen/blogs en reacties. Linken zij nog allemaal naar bestaande pagina’s? Als dit niet het geval, dan moet u deze updaten naar een werkende URL. Wij raden de Broken Link Checker plugin hiervoor aan.

  1. Verwijder de drafts en revisions van een blog/artikel

Telkens wanneer u een artikel/blog bewaart als draft of een bestaande blog/artikel aanpast dan wordt er een versie in de database bewaard. De database van uw website zou dus wel moeilijk doorzoekbaar kunnen worden als al deze versies blijven bestaan. Verwijder dus met regelmaat oude versies. Wij gebruiken de WP-Optimize plugin.

  1. Maak regelmatig een back-up

Een van de belangrijkste taken om maandelijks uit te voeren, is het maken van een back-up. Iedereen die zijn/haar harde werk eens verloren heeft zien gaan kan hier over meespreken en toch wordt dit nog te vaak onderschat. Het maken van een back-up is nochtans eenvoudig. Meer nog het kan worden geautomatiseerd.

Zet dit alles in uw agenda!

Zoals alles vraagt het onderhouden van een WordPress website tijd. Echter we hopen dat we aan de hand van dit artikel hebben laten zien dat het onderhouden uw website noodzakelijk is. Daarom raden wij u aan om bovenstaande punten in uw agenda te zetten en wekelijks en/of maandelijks te laten terugkeren. Zo bent u er zeker van dat uw website niets kan overkomen! Doe er uw voordeel mee!

Heeft u geen zin/tijd om uw WordPress blog te onderhouden? Laat WPdokter.com u dan helpen!

Comments

Add a comment

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up