Checklist voor de lancering: 10 dingen die u moet doen vooraleer uw site te lanceren.

Eens uw nieuwe site of sjabloon ontwikkeld werd, de inhoud ervan nagekeken werd en alles er goed uit ziet, zijn er toch nog een paar dingen die u moet nakijken vooraleer uw site echt klaar is om bezoekers te ontvangen. Over de jaren heen heb ik verschillende WordPress sites gelanceerd en heb ik een checklist opgesteld met de verschillende stappen en plug-ins die ik wil installeren vooraleer ik ‘op de knop druk’. Dit is wat ik met u wil delen vooraleer we aan de 10 punten van de checklist beginnen.

1. Abonnement op de nieuwsbrief

Het beste wat u kunt doen voor uw site of bedrijf is het verzamelen van de e-mailadressen van uw bezoekers – eens dat u de e-mail van een van hen in handen hebt kunt u er voor zorgen dat ze terugkerende bezoekers of kopers worden. U kunt daarvoor een client zoals Mailchimp gebruiken. U moet hierbij wel correct tewerk gaan en hen de kans geven om zich in te schrijven (opt in). Zorg er ook voor dat de lezers iets van waarde te lezen krijgen. Zo kunt u vanuit deze lijst nuttige relaties opbouwen. Er zijn tal van plug-ins die u kunt gebruiken om e-mails te verzamelen, gaande van een eenvoudige inschrijvingsformulier, een meer geavanceerde popup lightbox plug-in zoals Optinmonster of een gratis plug-in zoals Mailbag:

Mailbag

2. Laat commentaar toe en installeer Askimet

Als u effectieve deelname aan uw site wilt bevorderen, dan is het best dat u commentaar toestaat op uw site. Het zal nodig zijn om de instellingen zo in te stellen dat commentaar leveren mogelijk wordt bij instellingen > Discussie en dan het juiste vakje aanvinken om mensen toe te laten om commentaar te leveren bij nieuwe artikelen. U kunt ook kiezen voor een aantal andere opties zoals vragen dat iemand eerst zijn of haar eigen naam en e-mail invult. U kunt er ook voor kiezen om gemaild te worden bij nieuwe commentaren, of wanneer een commentaar in de wachtrij staat om gemodereerd te worden.

Askimet

Eens u commentaar toelaat op uw site, zult u ook moeten voorzien in de mogelijkheid om spam af te vangen. Dat is waar de gebundelde plug-in Askimet van pas komt. Het toelaten van Askimet op uw site zal ervoor zorgen dat de meeste automatisch verzonden spam afgevangen wordt. Om het te kunnen gebruiken is het nodig om een WordPress.com key aan te maken en deze in te brengen op het configuratiescherm van de plug-in.

3. Update permalinks

De standaard WordPress Urls zijn van het type ‘uwdomein.com’/?p=123 en dat ziet er niet zo netjes uit. Dus dan is het nodig om naar de instellingen te gaan om er iets mooier van te maken. Als je een blog hebt of informatie post die tijdsgevoelig is dan zou je kunnen kiezen voor url’s met de datum, anders kies je gewoon voor de naam van de post om de kortste url te hebben zodat alles zoekmachinevriendelijk blijft.

4. Installatie van tracking / analyse

Het analyseren van de statistieken van uw website is essentieel om het verkeer ervan te laten groeien. U kunt dit doen door u te registreren bij Google analytics. Eens u geregistreerd bent, kunt u de javascript code plakken die u kunt terugvinden in het footer.php file van uw thema, of u kunt een plug-in gebruiken om dit voor u te doen.

5. Cache/ CDN

Uw website zo snel mogelijk maken is essentieel om meer bezoekers aan te trekken. Zo krijgt u een boost in de zoekmachines, vermits ze deze maatstaf nu gebruiken om sites te rangschikken. Door een caching plug-in te installeren zal WordPress zeker sneller worden omdat uw site gerenderd zal worden zoals statische HTML files in plaats van ze telkens weer dynamisch op te bouwen zoals in PHP. De beste cache plug-ins kunnen ook andere aanpassingen uitvoeren om de meest optimale snelheid te verkrijgen zoals uw javascript bestanden verkleinen. De beste twee zijn W3 Total Cache en Super Cache, dit zijn beide gratis plug-ins.

W3 Total Cache

U wilt mogelijk ook het Content Delivery Netwerk gebruiken. Dat is een dienst die de statische inhoud van uw website zoals Java Script, afbeeldingen, video’s, en CSS veel sneller geladen wordt in door de browser van uw bezoekers. De CDN provider kopieert de statische inhoudt van uw site naar zijn servers overal ter wereld. Deze worden terug aangeboden afhankelijk van de plaats waar uw bezoeker zich bevindt.

6. SEO Plug-in

WordPress heeft wel goede kant en klare SEO voor u klaarstaan, maar als u meer wilt dan dat dan wilt u misschien liever een daartoe ontworpen SEO plug-in gebruiken. Op dit moment zijn de twee belangrijkste plug-ins op dit gebied Yoast’s WordPress SEO Plugin en de All in One SEO Pack. Welke van de twee dat u gaat gebruiken, hangt volledig van u af. Ik geef de voorkeur aan Yoast omdat die meer functies heeft.

Yoast

7. Mobiele controle

Meer en meer gebruiken onze bezoekers mobiele apparaten om het internet te doorzoeken. Dus daarom is het essentieel hoe uw site eruit ziet op telefoons en tablets. Gebruik uw eigen toestellen elk deel van uw site grondig te controleren. Controleer goed of mensen kunnen inloggen, het winkelwagentje en andere belangrijke delen van je site gebruiken. U kunt ook een site zoals MobileTest om verschillende groottes te testen. Indien uw site niet responsief is – dan is er geen probleem, u kunt een plug-in gebruiken om een mobile versie te creëren voor de gebruikers die dit nodig hebben.

Mobile Test Me

8. Voeg het favicon en Apple Touch Icons toe

Het is belangrijk om uw WordPress site van uw merk te voorzien. Om gevonden te kunnen worden tussen miljoenen andere sites, hebt u een goed herkenbaar logo nodig en een gelijkmatig kleurenpatroon. U zou dit ook herkenbaar moeten gebruiken in uw favicon en zeker ook icoontjes moeten creëren voor mobiele apparaten van Apple. Dus als een gebruiker u als favoriet bookmarkt, of aan zijn homepagina toevoegt, dan wordt er een mooi icoontje getoond in plaats van een standaard screenshot. Hier vind je de afmetingen van de Apple icoon maten Here are the apple icon sizes en hoe u ze aan uw site kunt toevoegen. Hier is een site om uw favicon aan te maken generate your favicon.

9. Site Map

Om er zeker van te zijn dat de zoekmachines uw site helemaal kunnen doorzoeken en om menselijke bezoekers te kunnen helpen, is het nodig dat u een site map heeft met links naar elke pagina van uw site. Dit zou een web based exemplaar moeten zijn, en een XML versie voor Google. U kunt ook de WP Sitemap plug-in en de Google XML Sitemaps plug-in gebruiken om dit te verwezenlijken.

Google XML Sitemap

10. Stel uw site veilig

Eindelijk staat uw site daar online te blinken en u wilt ze beschermen tegen ongure types zonder scrupules die haar willen hacken of spammen. Gelukkig is het gemakkelijk om uw site veilig te stellen in een paar eenvoudige stappen. Wij doen hiervoor beroep op de onderhoudsdiensten van WPdokter.com.

WPdokter.com

Ziezo, dat is mijn checklist voor WordPress sites. Indien u al deze punten aanpakt, dan zouden alle dingen bij u in orde moeten zijn. En wat denkt u ervan? Heb ik iets gemist? Hebt u nog andere stappen of plug-ins die u gebruikt?

 

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up