9 Tips om je site snelheid, SEO en usability te verbeteren

Oeps, wat nu, je website blijkt niet perfect, maar gelukkig kan je er zelf iets aan doen. Mocht het trouwens geruststellend zijn, je bent niet alleen. Als je de verschillende audit tools gebruikt op echt grote websites dan zal je merken dat ook deze te maken hebben dezelfde problemen.

De eerste stap om de problemen met je site op te lossen, is om deze in kaart te brengen:

Tip 1: Laadsnelheid

Gebruik pingdom om de laadsnelheid te meten.

Pingdom geeft je een score en alle data die je verder nodig hebt. Je kan elke performance sectie openklappen en lezen hoe je het probleem kan oplossen. Pindom is dus uitstekend te gebruiken om de problemen aan te pakken op je website. We raden ook aan om na het installeren van een plugin pingdom te gebruiken om te zien wat de invloed is van de plugin op de laadsnelheid.

TIP 2: SEO audit.

Een goede SEO setup zal je veel later veel tijd besparen bij het optimaliseren en aanpassen van de berichten en de pagina’s.

Mocht je Screamingfrogs premium service nodig hebben, dan betaal je een betaalbare jaarlijkse vergoeding. Het is aan te raden om je site één maal per maand te controleren met screaming frog.

TIP 3 – 6: Toegankelijkheid

Misschien wel de moeilijkste tool om te vinden, maar probeer deze methode eens.

Vraag 5 personen om een soort van targetgroep te vormen om je website te testen. Idealiter zou je deze personen de site moeten laten testen als je er bij bent, of via een screensharing tool (bijvoorbeeld skype) mee kijkt wat ze doen.

TIP 4: Heatmaps

Heatmaps kunnen je perfect vertellen waar bezoekers aandacht aan besteden op je webpagina’s. Als ze niet kijken waar jij wilt dat ze kijken dan moet je de pagina herontwerpen. Voor WordPress zijn er verschillende gratis heatmap plugins zoals: Heatmap for WP, en er zijn zelfs thema’s met ingebouwde functionaliteit voor heatmaps.

TIP 5: A/B testing

A/B testing zal je helpen om voortdurend verbeteringen aan te brengen op je website. Er zijn veel betaalde tools, maar wij raden de gratis plugin  Nelio A/B Testing aan om mee te starten.

TIP 6: toegankelijkheid

Hoe toegankelijk is je website voor onze visueel gehandicapte medemens? SortSite van PowerMapper is een oplossing om te overwegen. Tegen een eenmalige betaling van 150 USD kun je alle toegankelijkheidsproblemen op je site localiseren.

In de gratis versie worden enkel de eerste tien pagina geanalyseerd.

TIP 7 – 10: SITE SNELHEID

Mensen zijn ongeduldig en willen absoluut niet meer wachten tot je pagina’s geladen zijn.

Caching: Tegenwoordig kan een website niet meer zonder, onze hoster gebruikt in plaats van Apache een vervanger die LiTESPEED heet, hierdoor kunnen we je supersnel (tot wel drie keer sneller) de pagina’s tonen. Heb je dat geluk niet dan kan je nog altijd een caching plugin gebruiken, er zijn vele voorbeeld: W3 total Cache of de betaalde versies: WP Rocket, Comet Cache. Wij gebruiken de door de hoster aan geraden LITESPEED Cache.

TIP 8: image optimalisatie

Er zijn nog al wat verschillende tools om images te optimaliseren. Er is geen twijfel mogelijk dat images een grote invloed hebben op de laadsneheid Wij gebruiken trouwens Highcompress. Dit is een betaalde plugin, waarbij je credits koopt op hun website. Maar je kan ook kiezen voor EWWW of tinypng.

TIP 9: Teveel plugins

Ja, dit is in de WordPress community een heet hangijzer, maar te veel plugins of misschien beter de verkeerde plugins kunnen je website zeer traag maken. Met name social media sharing plugins en Google AdSense plugins ben je eigenlijk beter kwijt dan rijk. Wil je exact weten welke plugin de vertraging veroorzaakt, dan is daar (natuurlijk) een plugin voor: P3 (Plugin Performance Profiler).

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up