8 manieren om een testomgeving voor WordPress op te zetten

Testomgevingen bieden een relatief goedkope manier om Thema’s, plug-ins en nieuwe versies van WordPress te testen zonder uw live site uit de lucht te halen.

Er zijn veel sitebeheerders die gebruik maken van deze omgevingen om grondige tests uit te voeren vooraleer ze beslissen om veranderingen aan een site uit te voeren. Als u ooit een nieuwe plug-in geactiveerd hebt of overgestapt bent op een nieuwe versie van WordPress en vervolgens alleen maar fouten terugvond op uw site, dan zult u begrijpen hoe belangrijk het is om een en ander eerst te testen.

Er zijn verschillende manieren om een testomgeving op te zetten maar de gemakkelijkste tot hier toe zijn ofwel de localhost omgevingen of de site klonen binnen de reeds bestaande webhosting account.

In deze post heb ik een aantal van de beste testomgevingen die voor WordPress verkrijgbaar zijn, op een rijtje gezet, en deze worden aangevuld met nog een paar andere die geschikt zijn voor Windows en OS X. De meeste omgevingen zijn bedoeld om een localhost op te zetten, maar er zijn er ook die kunnen gebruikt worden om een duplicaat te maken van een live site.

MAMP

mamp

 

MAMP staat voor Macintosh, Apache, MySQL en PHP stelt je instaat om een localhost omgeving voor OS X op te zetten. Pas werd versie 3 uitgebracht van deze software en er is ook een betaversie voor Windows op de markt.

Mamp is gratis, maar er is ook een premium versie met Multi php. De mogelijkheid om een onbeperkt aantal virtuele servers op te zetten en de optie om WordPress automatisch op te zetten.

XAMPP

xampp

 

Xampp is een populair, gratis, en een opensource mogelijkheid om een localhost testomgeving voor php op te zetten die verkrijgbaar is voor Windows, OS X en Linux.

De Apache friends website biedt een fantastisch forum voor gebruikers die problemen ondervinden en wat hulp kunnen gebruiken. Ik had zelf een beetje problemen bij de installatie van software (voornamelijk firewall problemen) en op de forums vond ik vlug een oplossing.

DesktopServer

desktop-server

 

Desktopserver is zo gemakkelijk om op te zetten omdat er maar 5 minuten nodig zijn om WordPress te draaien vanaf een local machine. Na vele localhost omgevingen te hebben uitgeprobeerd, maakt deze software deel uit van mijn dagelijkse routine geworden om WordPress plug-ins en sjablonen te testen.

Maar jammer genoeg is het nodig om te upgraden naar de premium versie van deze software om Multisite te kunnen opzetten. De beperkte versie van DesktopServer laat slechts 3 installaties van WordPress toe.

WampServer

wamp-server

 

WampServer is een populaire omgeving om aan Windows webdevelopment te doen. U kunt er webapplicaties mee bouwen met behulp van Apache2, PHP and MySQL.

Duplicator

duplicator

 

Deze populaire gratis plug-in laat u toe een WordPress site te klonen om ze op een andere locatie te gebruiken. Dit is zeker een grote hulp wanneer u een exacte kopie van uw site wilt gebruiken als testomgeving op uw local machine of uw host account.

Het aanmaken van een exact duplicaat van uw site zal u in staat stellen om plug-ins, sjablonen en zelfs nieuwe versies van WordPress te testen vooraleer je veranderingen aanbrengt aan uw live site. Jammer genoeg wordt Multisite niet ondersteund door deze plug-in.

Instant WordPress

instant-wordpress

 

Instant WordPress is een complete stand alone, mobiele omgeving om WordPress mee te ontwikkelen en zo wordt iedere Windows machine een development server. Dit is mobiel, dus het kan zelfs gedraaid worden vanaf een usb-stick.

Deze gratis software wordt geleverd met een eigen ingebouwde Apache Webserver, en php en mysql installaties die automatisch gestart en gestopt kunnen worden.

Bitnami WordPress Stack

bitnami-wordpress

 

Bitnami biedt een gratis WordPress stack die op zichzelf kan draaien, en daardoor kan WordPress binnen een paar minuten geïnstalleerd worden. De WordPress Stack is verkrijgbaar voor OS X, Linux, WordPress virtual machines en in de cloud.

Een van de beste dingen van Bitnami is dat de dienst iedere nieuwe versie van WordPress bijhoudt en dat de stack geüpdatet wordt na iedere nieuwe versie, beveiligingsupdates inbegrepen.

Nadat ik Bitnami WordPress stack geïnstalleerd had, was ik verbaasd dat ik direct in mijn WordPress site kon inloggen, en daarom vroeg ik mij af of ik geen stappen over het hoofd had gekeken. Deze software is echt gemakkelijk te gebruiken om snel een testomgeving op te zetten.

Sandbox

sandbox

 

De Sandbox plug-in maakt een exacte kopie aan van uw WordPress site op uw reeds bestaande hosting account. En het biedt u een eersteklas testomgeving die volledig onafhankelijk van uw eigen site opereert, en dit alles blijft verborgen voor uw bezoekers en voor zoekmachines.

Deze plug-in wordt het best gebruikt voor kleine sites vermits het wat tijd kan vergen om een site na te bouwen. Ik testte deze plug-in in een Multisite omgeving en het werkte goed, alhoewel het verwarrend kan zijn om uit te vissen of u nu in de Sandbox versie van uw site aan het werk bent, ondanks het bericht dat u bovenaan in het scherm te zien krijgt.

Samengevat:

Door een testomgeving op te zetten zult u tijd en geld, en mogelijke kopbrekens besparen wanneer een plug-in een live site om zeep helpt.

Duplicator is met grote voorsprong de populairste plug-in om te klonen, en ik zou het willen aanbevelen om een duplicaat te maken van een live site op een bestaande webhosting account.

DesktopServer is een fantastische oplossing wanneer u een locale server omgeving wilt opzetten op OS X of Windows. Het is eenvoudig en rechttoe rechtaan om op te zetten en u moet zich geen zorgen maken om WordPress apart op te zetten vermits het deel uitmaakt van het installatieproces. Ik gebruik regelmatig DesktopServer op mijn Mac machine om plug-ins, sjablonen en nieuwe versies van WordPress te testen.

Ik was aangenaam verrast om erachter te komen hoe gemakkelijk Bitnami opgezet kon worden. Alhoewel ik het niet uitgebreid getest heb, ga ik deze software in de toekomst zeker meer gebruiken.

Hebt u zelf een testomgeving opgezet? Dan zouden we dat graag vernemen in de commentaren onderaan.

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up