7 gratis makkelijke WordPress thema’s voor beginners

Wie heeft er ooit een nieuw thema in enkele minuten opgezocht om voor het eerst te beginnen met WordPress?

Ik ook.

Dat is ook normaal. Nadat de taart gebakken is, wil je ze toch decoreren zodat ze er mooi uitziet, nietwaar? Hetzelfde geldt als je een WordPress blog wilt starten.

Maar wat je vindt als je naar een geschikt thema op zoek gaat, is een breed (en overweldigend) assortiment aan keuzes in een uitgebreide collectie aan stijlen. Er is echt een thema voor elk type blog.

Hoe kies jij wat het beste is voor jou?hueman1

Enkele voorbeelden van de gratis thema’s die je zal vinden, zijn hieronder opgesomd. Het is belangrijk dat je onder de oppervlakte kijkt en een thema kiest dat je echt kan gebruiken. Als je je blog niet gemakkelijk kan opstarten of niks kan aanpassen in de toekomst, zal je een negatieve ervaring hebben en zal je blog nooit groeien.

Het beste thema voor je blog vinden

In de post van vandaag wil ik eens wegblijven van ingewikkelde premium thema’s, en in plaats daarvan focussen op enkele simpelere, gratis thema’s die beginnende bloggers moeten overwegen als ze de kennis van het vak leren.

Al de thema’s genoemd in deze opsomming zijn gratis beschikbaar op de WordPress Thema Verzamelpagina.

Je kan gratis thema’s downloaden van onafhankelijke sites op het internet, maar wees voorzichtig, sommige kunnen malware en scripts bevatten die je site kunnen kraken.

Alle thema’s op de verzamelpagina zijn getest en goedgekeurd voor ze uitkwamen. Je kan er dus van uit gaan dat ze ‘clean’ en betrouwbaar zijn.

Hoe moet je een WordPress thema aanpassen

Ik heb elk thema gekozen op basis van twee makkelijke criteria:

 1. Uiterlijk, en
 2. Hoe makkelijk het is om ze aan te passen

Er zijn twee typische manieren waarop je een thema kan aanpassen.

De eerste manier, die meer aan de basis van WordPress grenst is op de Aanpassen knop te drukken wanneer je het thema activeert:customise-theme

Het alternatief is dat je naar Thema Opties (of iets gelijkaardigs) zoekt in het WordPress Dashboard:theme-options-menu1

Je thema opbouwen

Wees niet teleurgesteld als je site niet op de demo versie van het thema lijkt nadat je het geïnstalleerd hebt. De preview afbeelding laat gewoon zien wat mogelijk is – het geeft je een idee van hoe je site eruit zou kunnen zien, niet hoe ze eruit zal zien.

Om de thema’s die je aan het uittesten bent volledig te appreciëren voordat je een definitieve beslissing neemt welke te gebruiken, is het een goed idee om wat inhoud te publiceren, zelfs als het gewoon probeersels zijn, en die later te verwijderen. (Hier is een goed artikel dat je zal tonen hoe je goede, verstaanbare demo inhoud kan toevoegen aan jouw site). Zonder inhoud, kan je je site niet goed visualiseren.

Dat gezegd zijnde, laten we eens kijken naar enkele gratis WordPress thema’s voor beginners!

 1. Accelerateaccelerate21

Accelerate is een multifunctioneel thema en super gemakkelijk om te gebruiken. Het minimalistische design is niet iedereen zijn smaak maar het is een goed startpunt als je net begint.

Je kan het op alle soorten blogs gebruiken, van persoonlijk tot zakelijk.

De opties om het aan te passen zijn redelijk gelimiteerd – wat goed is want het verminderd de kans om overdonderd te zijn – maar er is genoeg speling zodat jij een blog kan creëren die er goed uitziet.

Met Accelerate kan je:

 • een koptekst afbeelding uploaden
 • de lay-out van de hele site, alle pagina’s of alle posts veranderen
 • de primaire kleur veranderen naar iets passender
 • een slider creëren (het is standaard uitgeschakeld)

DOWNLOAD ACCELERATE

2. Huemanhueman11

Hueman vraagt standaard de ongebruikelijke stap om de sidebar aan de linkerkant – in plaats van de rechterkant – te plaatsen en toch ziet het er daar perfect uit.

Eens je binnen bent, heb je een hele reeks opties om uit te kiezen. En, verschillend van de andere thema’s die ik voor deze post getest heb, zijn ze duidelijk geplaatst in een geordende en makkelijke interface – zelfs als je net begint.

Éen van de opties waar ik het meest van hou, is dat je de lay-out kunt wisselen doorheen de secties op je site. Bijvoorbeeld: je kan één lay-out gebruiken voor de homepagina, een andere voor blogposts en een derde voor categoriepagina’s. Je kan dus voor de ene zone de volledige breedte gebruiken, sidebar-inhoud-sidebar voor een andere en inhoud-sidebar-sidebar voor de derde.hueman-layout

DOWNLOAD HUEMAN

3. Portfolio Pressportfolio-press11

Portfolio Press richt zich op fotografen, creatievelingen, grafische ontwerpers en hun consorten. Het geeft hen de kans hun werk tentoon te stellen. Maar het werkt ook heel goed voor standaard blogs.

Het ziet er goed uit zonder allerlei aanpassingen, maar als je toch wat wilt veranderen, heb je veel opties.

 • Een logo, favicon en Apple Touch icoon invoegen
 • Lay-out veranderen – sidebar links, sidebar rechts of één kolom
 • De kleur van de koptekst veranderen
 • Aanbevolen afbeeldingen tonen
 • Post navigatie links (volgende/vorige) tonen
 • Opties voor het aanpassen van archiefpagina’s
 • Voettekst (inclusief HTML) invoegen
 • Het navigatiemenu verplaatsen: rechts van het logo of onder het logo
 • Widgets toevoegen of verwijderen

DOWNLOAD PORTFOLIO PRESS

4. Baskervillebaskerville11

Een knap retina-ready voegwerk thema (hek lay-out) dat echt de aandacht trekt. Het is groot, fors en ziet er goed uit op elk apparaat.

Er zijn slechts een handvol aanpasbare opties – de achtergrondkleur van de pagina aanpassen (of ze veranderen in een afbeelding), en de koptekst afbeelding veranderen.

DOWNLOAD BASKERVILLE

5. TopShoptopshop1

TopShop is een thema met twee functies. De belangrijkste rol is dat het de lay-out is voor een eCommerce site, maar je kan het vrij gemakkelijk omzetten om het op een standaard blog te gebruiken, en het er nog altijd goed uit te laten zien.

Je merkt de enorme slider in de voorbeeldschermafdruk direct op. Die kan je aan en uit switchen wanneer jij wilt.

Er zijn ook nog enkele andere opties, maar om die te gebruiken moet je de premium versie downloaden.

DOWNLOAD TOPSHOP

6. Omegaomega1

Omega is één van de makkelijkste thema’s in dit overzicht. Het is minimalistisch en verspreid, waardoor je je bezig kan houden met bloggen zonder alle drukte.

Het is ook een Framework, wat betekent dat je er zusterthema’s voor kan bouwen, mocht je geïnteresseerd zijn in het ontwerpen/aanpassen van thema’s in de toekomst.

DOWNLOAD OMEGA

7. Fruitfulfruitful1

Een ander super thema dat de moeite waard is om naar te kijken.

Fruitful ziet er, met zijn feloranje accenten, goed uit vanaf het eerste ogenblik maar er zijn veel gedetailleerde opties die je kunnen helpen om een uitblinkend ontwerp te maken.

Bijvoorbeeld: je kan kiezen tussen 20+ lettertypes voor verschillende zones op je site (koptekst, menu en hoofdtekst), de kleuren voor de knoppen, lijnen, menu’s en meer wijzigen en je kunt kiezen tussen 2 sliders.

En moest het fout gaan, kan je gewoon op de knop Reset Standaarden klikken, en je bent terug vanwaar je komt.

Het thema is waarschijnlijk het meest gecompliceerde van de lijst, maar het is relatief makkelijk in gebruik en zeker een goed startpunt als je wat wilt experimenteren met het aanpassen van het thema.

DOWNLOAD FRUITFUL

Om af te ronden

Als je nieuw bent op WordPress en overdonderd bent door de thema’s en hoe ze werken, is het beste wat je kan doen diegenen downloaden waarvan jij het uitzicht leuk vindt en wat spelen met hen.

Je zal fouten maken, en soms zal je blog er verschrikkelijk uitzien, maar wees niet ontmoedigd. Uiteindelijk zal je de configuratie vinden die voor jou werkt en een schitterend design zal doorschemeren.

En onthoud dat als je de opties in de admin zone doorhebt, zal je hoogstwaarschijnlijk je site niet breken, maar je zal zeker wat leren over het werken met het aanpassen van thema’s.

Weet jij enkele super makkelijke thema’s die de moeite waard zijn om eens een kijkje naar te nemen? Deel ze met ons in de comments hieronder!

 

 

Comments

Add a comment

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment
  keyboard_arrow_up