10 snelle manieren om uw WordPresssite te optimaliseren en op te schonen

De lente zit er aan te komen en dan denken we natuurlijk aan de lenteschoonmaak. Voor een WordPress website is dat ook geen slecht idee. Zeker als uw site al een tijdje in de lucht is, is dit een goed idee. Hieronder gaan we in op verschillende manieren waarop u uw site kunt opschonen en optimaliseren.

U moet rekening houden dat een aantal van deze oplossingen zorgen voor een echt grondige grote schoonmaak, zoals bvb. deep database cleaning. En natuurlijk is het dan wel echt nodig dat u  een back-up maakt voor u daaraan begint. U kunt nooit weten dat er eens iets onverwachts gebeurt.

Er zijn heel veel oplossingen in de aanbieding (één ervan kunt u terugvinden in het lijstje onderaan), en daarbij houden wij ook al rekening met een back-up van uw eigen site vanuit de admin ruimte, of ook met een back-up vanaf uw eigen server.

  • Opgelet: het is geen goed idee om als onervaren gebruiker met een aantal van deze plug-ins aan de slag te gaan. Als u echt geen idee hebt van wat deze plug-ins kunnen doen, dan is het aan te raden om ze links te laten liggen.

1. Manuele handelingen

Wij stellen nu een aantal plug-ins voor, maar we zullen beginnen met een aantal handelingen die u handmatig kunt uitvoeren.

[checklist]

      • Verwijderen van ongebruikte/ ongewenste plug-ins
      • Verwijderen van ongebruikte/ ongewenste template

[/checklist]

2. Verbergen van ongebruikte short codes

Als u nog nooit een plug-in met short codes heeft gebruikt en u bent gestopt met deze plug-in te gebruiken (hij ging misschien stuk), dan kan het zijn dat u een aantal lelijke shortcodes terug vindt op uw site.

De plug-in om ongewenste shortcodes te verbergen kan hierbij helpen. Zoals de naam doet vermoeden, dient deze om ongewenste shortcodes te verbergen. Hij verwijdert ze niet. Er zijn verschillende redenen waarom u short codes zou verbergen in plaats van ze te verwijderen. Door ze te verwijderen zouden er riskante database queries kunnen aangemaakt worden zoals de auteur van de plug-in het stelt. Als u ooit zou besluiten om terug uw plug-in te gebruiken, dan is het gemakkelijk om terug de shortcodes te krijgen.

Hier kunt u enkele ongewenste shortcodes bekijken.

shortcodes-unwanted

Met deze plug-in is het nodig om handmatig toe te voegen welk type shortcode u wenst te verbergen. Wanneer ik dus naar het voorbeeld hierboven keek, voegde ik de volgende shortcodes toe om te verbergen: su_button,su_list

En dit is het resultaat

shortcodes-cleaned

3. Verwijderen van wijzigingen aan oude posts

Door wijzigingen aan oude posts te verwijderen, is het mogelijk om de grootte van uw database te beperken. Er wordt gezegd dat dit geen echt effect heeft op de snelheid van uw site. Herzieningen kunnen enkel benaderd worden via de backend, het zou al moeten helpen als u de grootte van uw database een beetje kleiner maakt (door een back-up te maken, onderdelen van plaats te wisselen).

Er zijn een aantal plug-ins op de markt waardoor oude wijzigingen verwijderd zullen worden. Voor mij was de RVG Optimize Database plug-in gemakkelijk omdat deze mogelijkheden geeft die door andere plug-ins niet aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden om sommige wijzigingen te bewaren indien u dat wenst.

Ik maak ook gebruik van deze plug-in nadat ik al een andere had laten lopen om wijzigingen te deleten, en er bleven maar meldingen komen van wijzigingen die niet verwijderd werden. Bij een bepaalde test kwam als resultaat uit de bus dat ik helemaal geen wijzigingen had aangebracht. Deze plug-in hield vol dat ik er veel had uitgevoerd en dat ik ze allemaal verwijderd had. Natuurlijk was ik er zeker van dat ik enige wijzigingen had doorgevoerd, dus daarom gebruik ik deze plug-in.

Deze plug-in stelt u ook in staat om uw database te beheren nadat u uw oude wijzigingen hebt gedeletet. U krijgt ook toegang tot statistieken die bijhouden wat er allemaal gebeurde.

Hier vindt u het resultaat van sommigen van mijn testen. Ik halveerde zowat mijn database.

rvg-results

4. Ongebruikte media verwijderen

De Image Cleanup plug-in helpt u bij de identificatie van gedelete of verplaatste afbeeldingen op uw site. Na verloop van tijd zijn er verschillende manieren waardoor u me ongebruikte en niet-gemarkeerde afbeeldingen zou kunnen blijven zitten. Een van de goede dingen van deze plug-in is dat het niet een alles of niets oplossing is. U hoeft bestanden waar u twijfels bij hebt niet meteen te deleten. U kunt ze ook simpelweg verplaatsen naar een tijdelijke locatie en later beslissen of u iets wilt deleten of niet.

Als het nodig is om ze te herstellen, dan is dat ook een mogelijkheid.

Ik probeerde dit uit op een testsite. Dit is wat u in het begin te zien zal krijgen nadat u de plug-in hebt laten lopen. (bij u zullen de aantallen er waarschijnlijk niet zo gek uitzien als bij mij, maar mijn site is dan ook een testsite, ik upload wel eens meer afbeeldingen die ik echter nooit gebruik)

image-cleanup

5. Verwijder ongebruikte tags

Voor sommige mensen is het echt een verrassing dat er ongebruikte tags op hun site te vinden zijn. Het is echter gemakkelijk om er achter te komen of dit het geval is. Gaat u eenvoudig naar Posts > Tags > en sorteer dan de tags volgens het aantal posts waar ze in voor komen. Om dit te doen, gaat u naar de rechter kolom en klikt u op ‘posts’

unused-tags

Natuurlijk, als u er maar een paar vindt, dan is het natuurlijk mogelijk om ze handmatig te verwijderen. Maar als u al een heleboel posts verwijderd of verplaatst hebt, dan zult u er wellicht veel vinden. En als dat er echt veel zijn, dan is wellicht de Mass Delete Unused Tags plug-in een heel handige tool om ongebruikte plug-ins massaal te verwijderen. U kunt er nu vanaf geraken met maar een klik.

6. Verwijder spam en commentaar in de wachtrij

Als u een site voor lange tijd onbeheerd hebt gelaten, of u hebt misschien net de mogelijkheid tot commentaar leveren afgezet, en er geen rekening mee gehouden, dan kunt u al vlug merken dat de spam de spuigaten uitloopt. En we spreken nu letterlijk over duizenden commentaren. Zelfs al zou u er honderd of een paar honderd tegelijkertijd deleten, dan kan het nog een titanenwerk zijn om er doorheen te ploeteren.

Dan kunt u beter gebruik maken van de Delete Pending Comments plug-in. Zo kunt u met een klik de klus klaren.

Maar u moet er wel aan denken dat deze plug-in al uw commentaren in de wachtrij vernietigt. Dus als u vermoedt dat er zeker een paar goede tussen zitten, dan is het wel nodig om deze eerst alvast goed te keuren.

delete-pending-comments

7. HTML opschonen

Voor zij die weten waarmee ze bezig zijn met HTML (en echt alleen zij die weten wat ze aan het doen zijn) zijn er twee plug-ins om HTML mee op te schonen. HTML Cleanup zal u toelaten om alle HTML in de backend te specificeren die u wilt verwijderen uit de posts en de pagina’s. Een andere plug-in, Clean HTML, zal een button plaatsen op uw visuele editor die met een klik alles zal weghalen wat hij als niet essentiële HTLM bestempelt.

Maar wat voor u van essentieel belang is, en wat voor de plug-in essentieel is, dat zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Bijvoorbeeld, als ik een beetje gekleurde tekst in HTML in mijn tekst editor plaats en ik klik dan op de Clean HTML button, dan verdwijnt de kleur uit mijn tekst.

strip-html

Dus nogmaals: alleen zij die weten waarmee zij bezig zijn, kunnen deze plug-ins gebruiken. Anders zou het wel eens kunnen dat je dingen voorgoed verandert die niet veranderd hadden mogen worden.

8. Schoon de headers op

Als u van mening bent dat WordPress teveel in uw koptekst verstopt heeft, dingen die u werkelijk niet nodig hebt, dan zal de WP Head Cleanup u helpen. Hieronder kunt u gedeeltelijke instellingen bekijken voor deze plug-in

wp-head-cleanup

Eens te meer geldt, dat wanneer u niet zeker bent van wat u kunt aanrichten met deze plug-in, dat het dan het beste is om deze te laten links liggen.

9. Gebroken links opschonen

Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, zien gebroken links op een site er gewoon slecht uit. Ze werken niet alleen frustrerend voor uw bezoekers, ze sturen ook uw SEO in de war. Het is trouwens niet zo moeilijk om deze gebroken links te vinden en ze te repareren. Momenteel raden wij dan ook aan om controleren op gebroken links met de w3.org checklink pagina.

w3linkchecker

Er bestaat een populaire plug-in waarmee u dit kunt doen, en dat is Broken Link Checker. Maar terwijl ik dit hier aan het schrijven ben, kom ik erachter dat er een aantal mensen zijn die daar problemen mee hebben. Tijdens mijn test, slaagde deze plug-in er maar niet in een gebroken link te ontdekken die ik zelf in een pagina verborgen had, maar w3.org checklink ontdekte hem dan weer probleemloos.

De Broken Link Checker wordt gezien als een soort resource hog, software die zoveel van het systeem eist en die daardoor uw site gevoelig trager maakt. Natuurlijk kunt u daar een mouw aanpassen wanneer u dit alleen maar activeert wanneer u handmatig op zoek gaat naar links, en dan kunt u het uitschakelen wanneer u er niet langer gebruik van maakt.

Maar, u kunt de Broken Link Checker maar beter in het oog houden om op het moment dat de functionaliteit ervan verbeterd is er terug gebruik van te kunnen maken. Lange tijd werd dit programma echt de hemel in geprezen. En als het terug even goed wordt als vroeger, dan is dit wellicht terecht.

10. De database opschonen

De WP DBManager stelt u in staat om van uw database zowel een back-up te maken als ze op te schonen. Om deze plug-in te gebruiken is het noodzakelijk dat u toegang heeft tot uw server. Het duurt maar enkele minuten om dit op te zetten, maar nadien kunnen de dingen vanuit het admingedeelte van uw site geregeld worden.

Deze plug-in maakt het u gemakkelijk om een back-up van uw site in te plannen, maar u kunt het zich ook gemakkelijk maken door tabellen te laten vallen in uw database. Misschien vindt u er wel tabellen terug die afkomstig zijn van plug-ins die u niet langer gebruikt bijvoorbeeld.

Deze plug-in maakt het gemakkelijk om deze te supprimeren.

wp-dbmanager

Een andere plug-in om te overwegen, is de WP Optimize plug-in. Deze plug-in dient enkel om op te schonen (zonder back-ups). Deze plug-in optimaliseert niet alleen uw database, maar bijkomend zal hij al uw wijzigingen aan posts, automatisch aangemaakte kladversies, spam commentaren en nog veel meer verwijderen.

In de instellingen vindt u een onderdeel dat u in staat stelt om al deze handelingen automatisch uit te voeren; maar op het moment dat we dit aan het schrijven zijn, bevindt dit alles zich nog in de experimentele fase.

Bent u klaar voor de lenteschoonmaak?

Dus het is zover! Er staat heel veel tot uw beschikking wanneer u uw site wilt opfrissen en de stofwebben wilt wegjagen. U zult er werkelijk versteld van staan hoe verfrist u zich voelt na de voorjaarsschoonmaak! Heeft u geen zin om al deze handelingen zelf uit te voeren of wenst u gewoon een wekelijkse schoonmaak te houden. Bekijk dan de opties van WPdokter. Zij bieden onderhoud aan voor uw WordPress website al vanaf 19 EUR per maand.

Comments

Add a comment

chat
Add a comment
keyboard_arrow_up